Gemeente Rotterdam

Gaslek bij Vopak in Botlek onder controle

(15-01) Bij Vopak aan de Tweede Werkhaven in het Botlekgebied is vanmiddag een opslagtank geëxplodeerd. De stank als gevolg van de explosie is vooral in Vlaardingen en een deel van Schiedam te ruiken. In Rotterdam heeft de explosie niet tot calamiteiten geleid. Inmiddels is het hele gebied weer veilig verklaard. Er is een algemeen informatie nummer ingesteld: 0800 - 0119

Vragen en antwoorden Cresolincident

1. Wat is waar en wanneer gebeurd?

Bij het lossen van een schip heeft een implosie (omgekeerde explosie) plaatsgevonden bij een tank op het terrein van Vopak, Torontoweg te Vlaardingen, om 12.00 uur. Uit de tank is 1,6 miljoen liter ortho-cresol ontsnapt. Dit is een vloeistof die als damp ontsnapt bij lekkage en vervolgens stolt.

2. Wat is de omvang van het getroffen gebied?

De windrichting tijdens het incident was west zuidwest, richting Vlaardingen. In het gebied onder de spoorlijn (Gevulde hand en Deltagebied) was de concentratie het hoogst. In de gebieden boven de spoorlijn (Westwijk, Indische buurt en Centrum) was de concentratie iets minder hoog. In al deze gebieden zijn de sirenes gegaan. In een nog grotere gebied is er stankoverlast.

3. Om welke stof gaat het?

Cresol wordt o.a. gebruikt in ontsmettingsmiddelen, zoals lysol.

4. Welke gezondheidseffecten heeft Cresol?

Cresol heeft een teerachtige geur die je al bij lage concentraties kunt ruiken. Bij hogere concentraties geeft het irritatie van de ogen, neus en keel. Sommige mensen kunnen misselijk worden. Er zijn 290 stankklachten binnengekomen bij de DCMR Milieudienst Rijnmond tot uit Gouda.

Er zijn 8 mensen lichtgewond in het ziekenhuis opgenomen met klachten: drie met ademhalingsproblemen, drie met hoofdpijn, een met irritatie aan de ogen en een met lichte brandwonden. Deze mensen konden na behandeling direct naar huis.

5. Zijn bepaalde mensen gevoeliger voor effecten?

Mensen met astma kunnen gevoeliger zijn.

6. Hoe moet je mensen behandelen die gezondheidsklachten hebben?

De klachten verdwijnen als mensen weer in de frisse lucht komen. Er is voor de klachten geen bijzondere behandeling nodig. Mensen met ernstige klachten moeten contact opnemen met een arts en voor die klachten behandeld op grond van de symptomen.

7. Welke maatregelen zijn genomen?

De tankput waarin de vloeistof is gelopen, is door de brandweer afgedekt met schuim. De vloeistof stolt.

De sirenes in de bovengenoemde gebieden zijn om 13.57 uur afgegaan. Het treinverkeer is stilgelegd. Om 14.30 uur is voor de gebieden boven de spoorlijn de waarschuwing ingetrokken. Ongeveer een kwartier later is het gehele gebied vrijgegeven. Mensen kunnen dus overal weer naar buiten.