Cap Gemini Ernst & Young



Utrecht, 15 januari 2003
Cap Gemini Ernst & Young presenteert resultaten onderzoek Trends in Energy 2003
Liberalisering en duurzaamheid, een paradox?

---

De liberalisering van de energiemarkt in Nederland is bijna voltooid. In 2004 mag ook de niet-groene consument zijn energie inkopen bij een leverancier naar keuze. De gasmarkt loopt enigszins achter bij de elektriciteitsmarkt. Duurzaam ondernemen heeft meer aandacht gekregen, waarbij de energiebedrijven voorlopers aan het worden zijn. In het kader van deze bewegingen heeft Cap Gemini Ernst & Young (CGE&Y) voor de vijfde achtereenvolgende keer het onderzoek Trends in Energy uitgevoerd, met de onderstaande bevindingen.

Groene stroom en ecotax, een paradox?
Groene stroom is mateloos populair geworden. 1,4 miljoen huishoudens (20%) gebruikt inmiddels groene stroom, die overigens grotendeels geïmporteerd moet worden. Het stimuleren van groene stroom is dus succesvol geweest, maar de opwekcapaciteit voor groene stroom in Nederland heeft geen gelijke tred gehouden met de toename in het verbruik. Met de nieuwe regelgeving die in 2003 ingaat, is de stimulans daarom van de verbruikerskant naar de opwekkant verschoven. Ook groenverbruikers gaan dan een beetje ecotax betalen. Dat levert een vreemde situatie op: grootverbruikers van grijze stroom zijn vrijgesteld van ecotax uit economische- en concurrentieoverwegingen, terwijl groenverbruikende consumenten ecotax moeten gaan betalen.

Blijft het licht wel branden?
Vorig jaar berichtten wij over de mogelijke noodzaak van stroomimporten in de nabije toekomst. Deze situatie is niet wezenlijk veranderd. Sinds 2000 is er naast wat windenergie geen significante opwekcapaciteit voor stroom bijgekomen. Pas in 2006 zal er een flinke toename zijn in opwekcapaciteit. Bij de huidige groei van het stroomverbruik, zo'n 2,7% per jaar, zijn we niet meer zelfvoorzienend op korte termijn. Investeringen in uitbreiding van energieopwekking en distributienetwerken blijven nodig. Onzekerheid rond de stabiliteit in de regelgeving en een eenzijdige druk op kosten creëren echter tot op heden een ongunstig investeringsklimaat.

Switchen van energieleverancier, rekeningen en berichtgeving wel OK? De belangrijkste reden voor het liberaliseren van de energiewereld is het bevorderen van concurrentie en het bieden van keuzevrijheid aan de afnemers. Het onderzoek laat zien dat een flink aantal bedrijven in de midzakelijke markt van energieleverancier is gewisseld met prijs als belangrijkste reden. Dit heeft in sommige gevallen geleid tot administratieve perikelen, waarbij het uitzenden van rekeningen niet geheel vlekkeloos verliep. Ook de vrije metermarkt wil nog niet echt van de grond komen en het uitwisselen van meterinformatie heeft last van kinderziektes. Dit geeft te denken hoe de administratieve afhandeling eruit gaat zien als de consumentenmarkt vrijgegeven gaat worden in 2004. Energiebedrijven hebben deze uitdaging echter opgepakt en zijn in hoog tempo bezig de administratieve processen te stroomlijnen.

Kyoto gaat geld kosten
In 2002 zijn ten aanzien van Kyoto vorderingen gemaakt: naast ratificatie door de Europese landen, Japan en Canada gaan ook China en Rusland het verdrag wellicht ratificeren. Voor Nederland betekent dit dat we in 2010 ongeveer 5% van onze energiebehoefte moeten betrekken vanuit duurzame bronnen om de 6% reductie (t.o.v. 1990) van broeikasgassen te halen. Dit heeft tot gevolg dat er geïnvesteerd gaat worden in duurzame opwekmethoden zoals wind, zon en brandstofcellen. Als we de Kyoto-doelstellingen willen halen zullen er, ofwel emissierechten gekocht moeten worden (Europese emissiehandel per 2005), ofwel maatregelen getroffen moeten worden om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Beide wegen zullen geld gaan kosten en dit zullen we terugzien in de prijs van elektriciteit.

Kernenergie en Kyoto, nog een paradox
Het sluiten van kerncentrales lijkt vanuit milieuoogpunt een logische stap, maar vanuit economisch en technologisch oogpunt lijkt het niet handig. Kernenergie is operationeel emissievrij en draagt daardoor bij aan het halen van de Kyoto-doelstellingen. Verder is kernenergie behoorlijk goedkoop en hebben we deze technologie veilig operationeel. Vervanging door fossiel gestookte centrales met, ofwel redelijk schoon maar duur aardgas, ofwel minder schoon maar iets minder dure kolen, lijkt niet te stroken met de in de liberalisering zo gepropageerde lagere elektriciteitsprijzen. Daarnaast zorgt kernenergie in Europa voor meer diversiteit in opwekvermogen en vermindert het de externe afhankelijkheid voor wat betreft energie.

De energiebusiness, valt er nog een boterham mee te verdienen? Schaalvergroting en consolidatie in de energiewereld zal voorlopig niet ophouden. Het laatste wapenfeit is het bod van verschillende partijen op Remu, ondertussen ingelijfd door Eneco, die de derde positie in Nederland daarmee verder verstevigt. Ook ligt het in de lijn der verwachting dat schaalvergroting in energietransport verder zal bestendigen. TenneT heeft al belangstelling getoond voor verdere uitbreiding in het beheer van het transportnet naar de lokale distributienetten. Daarnaast zien we de opkomst van kleine tot middelgrote decentrale (blauwe) opwekking van stroom in de vorm van warmtekracht. Deze opwekking is complementair aan de niet altijd beschikbare groene opwekking.

De vroegere nutsbedrijven maken zich in een fors tempo de marktgedachte eigen en ook in opwekland gloort de horizon met de te verwachten toenemende energiebehoefte en afnemende export vanuit de ons omringende landen. En ondanks de afname van het reservevermogen heeft in Nederland nog niemand echt lang in het donker gezeten en zijn er nog geen energiebedrijven failliet gegaan. De markt is gewoon bezig om een evenwicht te vinden. Geen slecht resultaat voor liberalisering die slechts een paar jaar onderweg is. Niettemin is het wel verstandig om op te blijven letten en te zorgen dat er ook voor de energiewereld een stabiel en economisch gezond investeringsklimaat komt, waarbij onze politici de ministeries wel de ruimte moeten geven om dit ook te realiseren. Er kunnen wat dat betreft lessen worden geleerd uit de deregulering van de telecomindustrie en van het spoortransport zoals deze in de EU-lidstaten heeft plaatsgevonden.

Voor meer informatie over het onderzoeksrapport 'Trends in Energy 2003' of het ontvangen van een exemplaar kunt u contact opnemen met Manon de Ruijter.

Over Cap Gemini Ernst & Young

Cap Gemini Ernst & Young is een vooraanstaande organisatie in management consulting en IT-dienstverlening. Het geïntegreerd kunnen aanbieden van deze activiteiten maakt de onderneming tot een unieke zakelijke dienstverlener. Het bedrijf helpt middelgrote tot grote nationale en multinationale ondernemingen en non-profit organisaties met het ontwikkelen van nieuwe groeistrategieën en het verbeteren van bedrijfsprocessen. Wereldwijd telt de organisatie meer dan 56.500 medewerkers, waarvan 6.000 in Nederland. De organisatie is genoteerd aan de aandelenbeurs in Parijs en behaalde in 2001 een omzet van 8,4 miljard euro. Meer informatie over specifieke dienstverlening, kantoren en research is beschikbaar op: www.nl.cgey.com.

Cap Gemini Ernst & Young

Nanne van Nunen, woordvoerder
030 689 69 13, Mobiel: 06 12 99 37 29
nanne.van.nunen@cgey.nl