PvdA Europees parlement


Oproep aan het Grieks voorzitterschap tegen oorlog in Irak

15 januari 2003
Max van den Berg

Resolutie 1441 roept allereerst op tot effectieve wapeninspecties in Irak, ten tweede de bespreking eind januari van het rapport over de wapeninspecties in de Veiligheidsraad en pas daarna eventueel nieuwe stappen.
Die stappen moeten gebaseerd zijn op een nieuwe VN-resolutie en toegespitst zijn op het doen verwijderen van eventuele gevonden problemen. Dat is de opvatting in de Europese landen, waar de grote meerderheid van onze bevolkingen tegen een oorlog in Irak is. Ze vrezen terecht verdeeldheid in de internationale coalitie tegen terrorisme, verstoring van de vredesonderhandelingen, het in de vernieling raken van de broodnodige democratisering in het Midden-Oosten, en een grote terugslag in onze economieën, niet in het minst in de armste - niet olie-bezittende - landen.

Op dit historisch moment vraagt onze socialistische fractie het Grieks voorzitterschap duidelijk uit te spreken dat dit ook de positie is van de Europese Unie. Wij vragen nu leiderschap van Europa opdat zij met één stem spreekt, des te belangrijker nu we tijdelijk met vier leden in de Veiligheidsraad zitten. Wij moeten tot het uiterste gaan oorlog in Irak te voorkomen en tegelijk tot serieuze vredesonderhandelingen in Midden-Oosten te komen: de oplossing van twee staten moet nu echt doorgezet worden. Europa moet niet aarzelen daarbij al haar diplomatieke en economische middelen in te zetten.

We laten ons terecht voorstaan op ons vermogen tot conflictpreventie en humanitaire hulp. We werken terecht met een breed veiligheidsconcept en beseffen dat voorkomen vele malen effectiever is. Keer op keer heeft Europa het belang van de multilaterale aanpak via de Veiligheidsraad benadrukt. Geconfronteerd met de aanhoudende verklaringen van een zo goed als onvermijdelijke oorlog, is het van groot belang dat Raad en Commissie zich aan de zijde van het Parlement scharen. Maximale druk op Saddam via de Veiligheidsraad, maar ook maximale inspanning om een oorlog te voorkomen.

We roepen president Bush op de vredeswil van onze volkeren serieus te nemen en geen verdeeldheid te zaaien in de internationale coalitie tegen terrorisme. De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten gezamenlijk de internationale rechtsorde en de Veiligheidsraad verdedigen tegenover alle terroristen die een vreedzame en stabiele wereld bedreigen.