Belgacom

Groep Belgacom 2002 : bemoedigende resultaten in 2002 (niet-geauditeerd), maar moet zich voorbereiden op forse uitdagingen in 2003 en volgende jaren

16/01/2003

De resultaten van Belgacom over het jaar 2002 schenken voldoening. In het licht van de moeilijke economische omgeving kunnen zij ook als bemoedigend worden gezien. De operationele prestaties en de nettowinst gingen erop vooruit, en een netto financiële schuld werd in een positieve financiële positie omgebogen.
Meer dan door de cijfers, zal het jaar 2002 bij alle medewerkers vooral in het geheugen blijven omwille van het onverwachte overlijden van hun President en CEO, John J. Goossens, op 8 november 2002. "De goede resultaten voor 2002 zijn het ultieme eerbetoon aan het inspirerende leiderschap van John. De forse uitdagingen die ons wachten zullen we aangaan in de geest waarvan hij blijk heeft gegeven tijdens zijn zeven succesvolle jaren aan het hoofd van Belgacom", aldus Michel Dussenne, Voorzitter van de Raad van Bestuur, en Ray Stewart, Chief Financial and Administrative Officer, in een mededeling aan het personeel over de voorlopige cijfers van 2002. Michel Dussenne en Ray Stewart leiden gezamenlijk de onderneming sinds 11 november 2002.


1. Voorlopige resultaten voor 2002


In 2002 realiseerde de Groep Belgacom een omzet van 5,220 miljard EUR, een daling met 2,9% t.o.v. 2001. Indien men echter de deconsolidaties die in 2002 plaatsvonden buiten beschouwing laat, stijgen de inkomsten van de Groep met 2,4%. Deze deconsolidaties waren het gevolg van de verkoop van financiële participaties of het verlies van controlebevoegdheid in sommige filialen. Onder deze verwijdering uit de consolidatiekring vallen :


- Infosources SA, ingevolge de verkoop van de activiteiten van de Franse Internet Service Provider, gekend als Infonie, aan Tiscali;


- Belgacom France, ingevolge de inbreng door Belgacom van alle aandelen van Belgacom France in het kapitaal van LDCOM in ruil voor een niet-geconsolideerd minderheidsbelang;


- Belgacom Security Group, ingevolge de verkoop door Belgacom van aandelen aan Securitas Direct International AB en de kapitaalverhoging van Security Group door Securitas Direct International AB;


- Ben Nederland, ingevolge de verkoop van alle overige aandelen aan Deutsche Telekom.

De lichte vertraging in de inkomstengroei in vergelijking met 2001 is te verklaren door de toegenomen concurrentie in de vastelijntelefonie en in de "Carrier/Wholesale"-activiteiten, en de geleidelijke verzadiging van de mobiele telefoniemarkt.

Aan de positieve zijde was er het succes van ADSL, dat internettoegang met een hoge snelheid tegen een vast tarief biedt, en nog steeds uitbreiding neemt. Op 31 december 2002 waren er reeds 517.000 aansluitingen, d.w.z. een stijging met bijna 125% in vergelijking met eind 2001.

Ondanks de gedaalde inkomsten, gingen de operationele resultaten en prestaties van Belgacom erop vooruit.

De geconsolideerde EBITDA (winst vóór interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) ligt hoger dan de voorbije jaren. Deze verbetering is het gevolg van de deconsolidatie van bepaalde verlieslatende activiteiten en van volgehouden initiatieven inzake kostenbeheersing. Doorheen het jaar 2002 hebben alle divisies en business units belangrijke inspanningen op dit vlak geleverd.

De geconsolideerde nettowinst van Belgacom (aandeel van de Groep) heeft in 2002 een nieuwe recordhoogte bereikt. Toch is het moeilijk vergelijken met de nettowinst van 2001 (499 miljoen EUR) door de aanzienlijke impact, in 2002, van buitengewone operaties, zoals de verkoop van de aandelen van Belgacom in Ben en de verkoop van Belgacom France aan LDCOM. De gerealiseerde winst uit de verkoop van participaties werd gedeeltelijk gecompenseerd door de kosten van het BeST (Belgacom e-Business Strategic Transformation)-programma, die in 2002 volledig in last werden genomen, en door de bijkomende dotatie aan het Pensioenfonds van Belgacom.

De financiële positie van de Groep, die in december 2001 een netto financiële schuld van 110 miljoen EUR te zien gaf, werd omgebogen in een positieve netto financiële positie in 2002, waardoor Belgacom haar plaats bij de financieel sterkst presterende telecomoperatoren in Europa heeft.

De uiteindelijke cijfers zullen worden vastgesteld door de Raad van Bestuur op 27 februari. Ze zullen op de Algemene Vergadering van 9 april 2003 ter goedkeuring worden voorgelegd.


2. Enkele blikvangers in de activiteiten van Belgacom van 2002


- In september vierde Belgacom haar tiende verjaardag. In september 1992 werd Belgacom officieel gelanceerd als autonoom overheidsbedrijf.


- De implementatie van het BeST (Belgacom e-Business Strategic Transformation)-programma verliep volgens plan. 2.181 personen verlieten het bedrijf in het kader van het programma 'vrijwillige actieve disponibiliteit', terwijl 792 medewerkers deeltijds gingen werken. 2.497 collega's volgen momenteel een opleidingsprogramma in het kader van de reconversie.


- Aantrekkelijke prijzen, een verbeterde klantendienst en een breed productenassortiment hielpen Belgacom haar sterke positie op de Belgische markt te behouden of te verstevigen (cf. de recente enquête van Data News m.b.t. de bedrijfsmarkt).


- Belgacom staat wereldwijd aan de top wat breedbandtoegang via ADSL betreft.


- De internationale-connectiviteitoplossingen voor corporate klanten werden verder uitgebouwd en omvatten 41 Points of Presence (POP's) over de hele wereld, alsook 'fibre optic city rings' die een ruimere netwerk-capaciteit en betrouwbaarheid verzekeren.


- Er werden innovatieve activiteiten gelanceerd : de overname van 'the Push', de lancering van Netbox en sms naar vaste toestellen, CERTIPOST (met de Belgische Post), de oprichting van een Belgacom Unit voor de integratie van netwerken en -systemen.


- Integratie van de Skynet access activiteiten binnen Belgacom, vanaf begin 2003.


- Toekenning van de 'e-HRM award' aan Belgacom voor haar e-HR-activiteiten. Hiermee werden de inspanningen van Belgacom op het vlak van on-line beheer van Human Resources-activiteiten beloond. Het Pensioenfonds van Belgacom kreeg drie IPE awards, waaronder de Europese Award in het domein 'Fund Structure and Administration'.


- Op 31 december 2002 stelde de Groep Belgacom 19.003 voltijdsequivalenten te werk, tegenover 22.296 eind 2001. Deze daling was te wijten aan de geleidelijke implementatie van het BeST-programma.


3. Belangrijkste prioriteiten voor 2003


De topprioriteit voor 2003 is de implementatie van de SURF- en HORIZON-programma's.
Door middel van SURF wil Belgacom een opmerkelijke verbetering tot stand brengen in de wijze waarop de klanten hun contacten met Belgacom ervaren. Nieuwe producten zullen worden gelanceerd, de diensten constant verbeterd, de interne processen en procedures geoptimaliseerd om de klanten zo goed mogelijk te bedienen.
Deze diepgaande verandering van Belgacom zal weerspiegeld worden in een nieuw imago en een nieuw logo, in overeenstemming met de belangrijke waarden voor de toekomst : 'eenvoudig', 'motiverend', 'betrouwbaar' en 'fris'.

'SURF zal in de lente worden geïmplementeerd' stelden Michel Dussenne en Ray Stewart in hun interne boodschap aan het personeel. 'Maar ten minste evenveel aandacht zal gaan naar HORIZON. Dat project zal uitmonden in specifieke acties in 2003, om onze toekomstige financiële gezondheid te vrijwaren. Drastische acties moeten worden ondernomen om onze inkomsten op te voeren en onze kosten terug te dringen. De goede cijfers van 2002 mogen ons niet verblinden : de telecombusiness maakt fundamentele veranderingen door, voornamelijk in de sector wireline. De druk op de marges is groot. Onze toekomstige successen moeten we nu voorbereiden, in een geest van anticipatie en dialoog met het personeel'.