Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

Donderdag 16 januari/ film Oliver Hirschbiegel, Duitsland 2001/ 20.30-22.30 uur/ Blauwe zaal, auditorium

Das Experiment
Het beest in de mens

Psycholoog Philip Zimbardo had als these dat gewelddadigheid en kwelzucht tot het wezen van de mens behoren. Hij organiseerde het zogenaamde Stanfordexperiment (1971)waarbij een groep vrijwilligers werd opgesloten. De ene helft kreeg de rol van cipier, de andere helft de rol van gevangene. De cipiers (in het dagelijks leven softe studenten) werden al snel zo wreed en sadistisch dat het experiment werd stopgezet.

Regisseur Hirschbiegel gaat door waar Zimbardo stopte. Taxichauffeur Tarek Fahd laat zich in ruil voor geld als Häftling 77, met elf andere gehuurde gevangenen, opsluiten in een opgezet onderzoekslaboratorium. Maar Tarek lijdt aan claustrofobie. Zijn vader was `ein Arschloch' en sloot hem op in de donkere fotodoka waar hij te bang was om hulp te roepen. Tot ergernis van de anderen gevangenen probeert 77 er onderuit te komen. Tegenmaatregelen worden grimmiger en al gauw mondt de gemoedelijke, wat onwennige sfeer tussen beide groepen uit in een strijd tussen macht en onmacht.

Das Experiment is een compromisloze studie over het beest in de mens, waarin duidelijk wordt dat beschaving slechts een dun laagje vernis vormt.