Ingezonden persbericht


UITNODIGING VOOR DE PERS

Utrecht, 9 januari 2003

Openbaar vervoer uit het slop: kwestie van geld of van organisatie? Kamerleden in debat in OV-grandcafé

Wat gaat de politiek doen om het openbaar vervoer uit het slop te halen? Op donderdag 16 januari zullen Tweede Kamerleden van CDA, PvdA, SP, GroenLinks, D66 en LPF zich moeten uitspreken. In het OV-grandcafé van Stichting Natuur en Milieu samen met andere milieuorganisaties wordt hun in een scherpe discussie het vuur aan de schenen gelegd.

De Rijksoverheid trekt zich steeds verder terug van het openbaar vervoer, marktwerking zou immers de kwaliteit verbeteren. Bovendien wordt er bezuinigd. De reiziger merkt dagelijks de gevolgen. Vertragingen, overvolle treinen, opgeknipte buslijnen en gehandicapten die meer dan een dag van tevoren hun vervoer moeten regelen. Intussen spelen vervoerders en overheid elkaar de Zwarte Piet toe. Een brede coalitie van consumenten- en milieuorganisaties heeft onlangs het Manifest Kwaliteitseisen voor het openbaar vervoer gepresenteerd. De coalitie eist van de politiek verbetering van capaciteit, kwaliteit en toegankelijkheid. Stichting Natuur en Milieu daagt nu de politieke partijen uit om concreet aan te geven hoe zij het openbaar vervoer weer vaart willen geven.

Het debat met de politici vindt plaats van 15.45-17.00 uur in het OV-grandcafé van Stichting Natuur en Milieu. Voorafgaand discussiëren betrokkenen bij het openbaar vervoer over het belang van de reiziger, de relatie met het voor- en natransport en wijze waarop het openbaar vervoer een bijdrage kan leveren aan een beter milieu. Zie voor nadere bijzonderheden het bijgevoegde programma en www.snm.nl.

Wij nodigen u graag uit het debat met de politici bij te wonen. Uiteraard bent u van harte welkom op het gehele OV-grandcafé.

OV-grandcafé
donderdag 16 januari, 13.00 - 17.00 uur, debat Kamerleden 15.45-17.00 uur Stadskasteel Oudaen, Oudegracht 99 Utrecht (15min lopen vanaf CS Utrecht)

Met vriendelijke groet
Stichting Natuur en Milieu

Marijke Brunt

Bijlage: programma OV-grandcafé


_

De finale

Programma

donderdag 16 januari 2003

in stadskasteel Oudaen, Oudegracht 99, Utrecht

13.00 - 17.00 uur (lunch vanaf 12.30 uur)

Presentatie: Michel Jehae (journalist) en Frank van Pamelen (cabaretier)

13.00 uur Opening OV-café en welkomstwoord

13.10 - 13.35 uur Wie heeft baat bij goed openbaar vervoer? Door Rudy Schoonveld, voorzitter reizigersvereniging Rover

Co-referent: Geertje Offerhaus, directeur Milieucentrum Amsterdam

13.35 - 14.00 uur Wie helpt de reiziger overstappen? Door Mary-Ann Schreurs (D66), wethouder verkeer van de gemeente Eindhoven

Co-referent: Arthur Hofstad, beleidsmedewerker Verkeer Gelderse Milieufederatie

14.00 - 14.15 uur Pauze met muziek

14.15 - 15.30 uur Petits-cafés

1. OV-stationsrestauratie De kwaliteitswijzer: een instrument om de kwaliteit van overstaplocaties te meten
2. OV- tapasbar Vernieuwing in de keten, in samenwerking met programmabureau MOVE

3. OV-bruincafé Milieu- en keteneisen in het Programma van Eisen in een concessie
15.30 - 15.45 uur Pauze met muziek

15.45 - 16.45 uur Politiek OV-café Debat met verkeerswoordvoerders Tweede Kamerfracties: Arda Gerkens (SP), Ton Alblas (LPF), Sharon Dijksma (PvdA), Francine Giskes (D66), Wijnand Duijvendak (GroenLinks), Sybrand van Haersma Buma (CDA, onder voorbehoud).

16.45 uur Afsluiting en borrel