MONUMENTENZORG

RDMZ: Restauratievak ernstig bedreigd door gebrek aan vakmanschap

Persbericht 10 januari 2003

Zeist -

Volgens de Rijksdienst voor de Monumentenzorg is het schrijnende tekort aan vaklieden een ernstige bedreiging voor restauratieprojecten. Om de monumentenzorg een nieuwe impuls te geven wordt een landelijk netwerk van Restauratie Opleidingsprojecten opgericht. Donderdag 16 januari a.s. vindt hiervan de officiële start plaats op het restauratieopleidingsproject Kasteel Ooijen in Broekhuizenvorst, Limburg.

Restauratie Opleidingsprojecten
Het aanbod aan restauratieopleidingen in Nederland is complex. Verschillende partijen spelen hierin een rol, waaronder onderwijsinstellingen, aannemers, overheden, het landelijk opleidingsinstituut Bouwradius, subsidieverstrekkers en eigenaren. De afgelopen jaren hebben met name de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ), Bouwradius en provincies zich gezamenlijk ingezet voor de realisering van een landelijk netwerk van Restauratie Opleidingsprojecten (ROPs). In dit krachtenveld speelt het ROP een onafhankelijke en coördinerende rol. De regionaal opgezette ROPs stellen zich ten doel praktijkopleidings-plaatsen te organiseren voor iedereen die een bouwopleiding volgt en zich wil bekwamen in het restauratievak. Zo wordt op doeltreffende wijze de in- en doorstroom in de bestaande restauratie-opleidingen vergroot.

Leerling-leermeester
Het ROP - landelijk gecoördineerd vanuit de RDMZ - selecteert restauraties die als opleidingsproject geschikt zijn. Samen met Bouwradius worden deze projecten uitgevoerd als leerlingbouwplaats. Het gaat om volwaardige bouwprojecten waar leerlingen onder begeleiding van gekwalificeerde leermeesters het restauratievak leren. Aankomende vaklieden leggen de basis voor hun toekomst in de bouw en krijgen de juiste mentaliteit, zelfstandigheid en werkhouding mee. Door het ROP krijgt een grotere groep leerlingen de kans om op de steiger kennis en ervaring op te doen in de restauratiebranche. Leermeesters brengen zo het vakmanschap over op een nieuwe generatie monumentenzorgers. Want kwaliteit van onderwijs en vakmanschap vormen de beste garantie voor de toekomst van het monument.

Financiers van het ROP zijn: het Ministerie van OCenW, de bedrijfstak Bouwnijverheid, de provincies en het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Voor informatie over de ROPs kunt u contact opnemen met de landelijk coördinator ROPs, Gert Jan Luijendijk, RDMZ, T. 030-6983487 of per e-mail: g.luijendijk@monumentenzorg.nl.


---

----

U bent van harte uitgenodigd om de officiële start van de Restauratie Opleidingsprojecten bij te wonen. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 16 januari 2003 op het restauratieopleidingsproject Kasteel Ooijen in Broekhuizenvorst (Limburg).

Programma

14.30 uur ontvangst met koffie en thee
15.00 uur welkom door de heer J.Th. van Holstein, directeur Monumentenhuis Limburg
15.05 uur korte toespraken door achtereenvolgens:
- de heer J. van de Voorde, adjunct-directeur RDMZ
- de heer drs. M.J.A. Eurlings, gedeputeerde Cultuur
provincie Limburg

- de heer W. Beun, directeur BVE van Bouwradius 15.45 uur starthandeling
16.00 uur afsluiting van het officiële gedeelte en aperitief

Desgewenst kunt u om 13.00 uur deelnemen aan een korte rondleiding door Kasteel Ooijen, dat momenteel als restauratieopleidingsproject wordt uitgevoerd door Van Nieuwenhoven Bouw & Restauraties uit Haelen naar het plan van de Venlose architect Geer Selen. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van de Stichting Kasteel Ooijen.

Wilt u ons in verband met de organisatie laten weten of u van deze uitnodiging gebruikmaakt. Dit kunt u doen per e-mail: g.luijendijk@monumentenzorg.nl , T. 030- 6983487 of F. 030-6916189.

10 jan 03 15:02