SOCIALE DIENST AMSTERDAM

Amsterdam krijgt primeur met één loket voor werk en inkomen

Wethouder Oudkerk: 'doorbraak naar betere dienstverlening'.

Amsterdam - 14 januari 2003 - Amsterdamse uitkeringsgerechtigden, werklozen en óók werkgevers, kunnen voortaan bij één loket terecht: het Marktplein voor Werk en Inkomen. Hier wordt de dienstverlening op het gebied van werk, reïntegratie en inkomen in Amsterdam vergaand gebundeld. Donderdag 16 januari aanstaande opent de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk het Marktplein voor Werk en Inkomen in Amsterdam Zuidoost. Hij doet dit samen met Rens de Groot, voorzitter Raad van Bestuur Centrum voor Werk & Inkomen (CWI) en Tjibbe Joustra, voorzitter Raad van Bestuur Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Vóór 2005 worden alle bestaande loketten van de Sociale Dienst, Maatwerk, CWI en UWV in Amsterdam samengebracht in vijf nieuwe dienstverleningscentra voor werk en inkomen.

Het nieuwe Marktplein voor Werk & Inkomen gaat uit van het principe 'komen voor een uitkering en weggaan met een baan'. De nieuwe aanpak integreert de landelijke en de gemeentelijke uitkeringstaken. Iedere werkzoekende of uitkeringsaanvrager wordt op Marktplein beoordeeld. Wie kan werken, wordt bemiddeld naar een werkgever. Wie niet direct aan het werk kan en hulp nodig heeft bij het vinden van werk of scholing, krijgt een klantmanager die zorgt voor de begeleiding. Verantwoordelijk wethouder Oudkerk: 'Aanvraag, beslissing en begeleiding gebeuren voortaan zoveel mogelijk vanuit één hand en in één pand. De uitkering wordt onlosmakelijk gekoppeld aan werktoeleiding, reïntegratie en activering. Cliënten kunnen niet meer tussen het kastje en muur de weg kwijt raken en in de wir-war van regelingen afhaken. Dit is echt een doorbraak op weg naar betere dienstverlening'.

CWI heeft als 'poortwachter' op het Marktplein als voornaamste taak te voorkomen dat mensen in een uitkering komen en bemiddelt uitkeringsaanvragers en werkzoekenden zo snel mogelijk naar werk en verzorgt de uitkeringsaanvragen voor WW en Bijstand. CWI-topman Rens de Groot: 'Met deze vergaande samenwerking kunnen wij in Amsterdam onze rol als poortwachter veel effectiever vervullen. De klant heeft hoeft zijn verhaal maar één keer te doen. Daarnaast geven we alle aandacht aan de werkgevers en het beschikbaar krijgen van voldoende vacatures.' Consulenten van de Sociale Dienst en het UWV verzorgen de uitkeringen en begeleiden de reïntegratie. Voorzitter Tjibbe Joustra van UWV: 'Zo snel mogelijk aan het werk en als het nodig is zo kort mogelijk een uitkering. Daar gaat het ons om.'

Het eerste Marktplein in Zuidoost is een proeftuin voor de nieuwe Amsterdamse aanpak. Oudkerk: 'de ontschotting en vernieuwing wordt hier werkenderweg gerealiseerd. In de staande organisaties van CWI, Sociale Dienst en Maatwerk elders in de stad, werken we de Marktpleinformule verder uit'. Komend najaar wordt het tweede Marktplein voor Werk en Inkomen in Amsterdam West geopend. Daar worden, naast de overheidsloketten, ook private reïntegratiebedrijven, schuldhulpverleners, kinderopvang, uitzendbureau en een werkgeversloket gevestigd.