BOUWRADIUS

Sociale partners in de bouw sluiten overeenkomst met CWI

Werkgevers en werknemers in de bouw sluiten op 16 januari 2003 met de Centrale organisatie Werk en Inkomen (CWI Nederland) een overeenkomst waarin ze afspraken maken over nauwe samenwerking. Samen streven ze ernaar de arbeidsmarkt en de personeelsvoorziening in de bouw zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Bouwbedrijven moeten hun vacatures snel en op een goede manier kunnen invullen met vakbekwaam en gemotiveerd personeel. Bovendien moeten mensen die moeilijk aan werk komen meer kansen krijgen op een arbeidsplaats in de bouw. Samen gaat men ook de uitgaven voor sociale zekerheid in de bouw terugdringen.

Hiertoe worden in de overeenkomst diverse praktische maatregelen genoemd.
Bouwbedrijven doen er goed aan hun vacatures te melden bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Die vacatures komen op een internetsite die iedere werkzoekende kan raadplegen. Zo kan het CWI beter inspelen op vraag op de bouwarbeidsmarkt. Bedrijven kunnen daarbij desgewenst een beroep doen op de adviseurs van het CWI. Sommigen krijgen de bouw als specialisatie in hun takenpakket. Ze worden geïnformeerd over belangrijke ontwikkelingen in de sector, waaronder ook de opleidingen en functie- en beroepsbeschrijvingen. De CWI adviseert de sector bouw ook over de uitvoering van diverse arbeidsmarktprojecten.

De bouw zorgt voor zoveel mogelijk gedragenheid van het arbeidsmarktbeleid bij de individuele bouwbedrijven. De instroom van werkzoekenden die langer dan een halfjaar werkloos zijn, ontslagwerklozen, minderheden en arbeidsgehandicapten wordt bevorderd. Bovendien tracht men de gemeentelijke reïntegratiebudgetten mede in te zetten voor de doelstellingen van de overeenkomst. De bouw en de CWI gaan hun arbeidsmarktonderzoek op elkaar afstemmen en zoveel mogelijk gegevens onderling uitwisselen. Dat moet leiden tot een goed zicht op de landelijke en regionale arbeidsmarkt in de bouw en ontwikkelingen in de komende jaren.

Ieder kwartaal maken partijen gezamenlijk een rapportage over de behaalde resultaten. Eind 2003 wordt het convenant geëvalueerd en wordt bezien of en op welke wijze de samenwerking wordt voortgezet.

Zoetermeer, 15 januari 2003