Provincie Overijssel

Provincie onderzoekt tolerantie in multicultureel Overijssel

Onder het motto: Hoe tolerant zijn wij eigenlijk organiseren de provincie Overijssel en Steunpunt Minderheden Overijssel op donderdagavond 16 januari aanstaande een debat over integratie, beleid en de toekomst. Het debat begint om 19.00 uur in het provinciehuis te Zwolle, Luttenbergstraat 2.

Het integratie- en asielbeleid staat prominent op de Haagse politieke agenda. Daarnaast wordt binnen de samenleving een stevige discussie over de multiculturele maatschappij en de integratie van minderheden gevoerd. Gedeputeerde Staten van Overijssel en de SMO willen met het debat de geluiden uit de Overijsselse samenleving bundelen en kijken in hoeverre hieraan ook concrete acties kunnen worden verbonden.

Broederlijk

In Overijssel wonen vele verschillende nationaliteiten. Bevolkingsgroepen die over het algemeen broederlijk naast en met elkaar leven. De gebeurtenissen van de afgelopen jaren laten echter zien dat saamhorigheid onder druk kan komen te staan en zelfs kan omslaan in vijandigheid.

Vragen die daarom centraal staan tijdens de debatbijeenkomst zijn: Wat verwachten we van elkaar?, Waarop mogen we elkaar aanspreken? en Wat moet er gebeuren om de verstandhouding te verbeteren of goed te houden?.

"Er zijn in Overijssel gelukkig geen grootstedelijke problemen zoals in het westen van het land en die problemen willen we hier ook niet krijgen", meent gedeputeerde Kristen. "Om een goed leefklimaat te behouden, moet je in ieder geval met elkaar in gesprek gaan en blijven en samen ook projecten ontwikkelen. Een goede opkomst bij het debat dat we deze week houden, is daarom ook belangrijk. Dit is het platform waar we standpunten kunnen uitwisselen en acties ontwikkelen."

Ogenschijnlijke kloof

De debatbijeenkomst is niet alleen voor allochtonen en hun organisaties of mensen die via het werk met andere culturen in aanraking komen, zoals gemeenteambtenaren, leraren, welzijnswerkers en mensen in de gezondheidszorg. Iedereen in Overijssel met een initiatief of een idee om de ogenschijnlijke kloof tussen nieuwkomers en de Overijsselaars te verkleinen, is van harte welkom.

Het is inmiddels de tweede keer dat de provincie, in samenwerking met de SMO, een debat organiseert. De maatschappelijke onrust na de aanslagen van september 2001 vormde de aanleiding voor het eerste debat, dat zeer succesvol is verlopen.

Bron: Petra Timmer, telefoon 038 425 23 18


© 14-01-2003 Provincie Overijssel