IMPACT COMMUNICATIONS GROUP

Nelson Mandela Childrens Fund actief op Schiphol

Dit voorjaar start een inzamelingsactie door middel van collectezuilen in de lounge van Amsterdam Airport Schiphol ten behoeve van de Stichting Friends of the Nelson Mandela Childrens Fund Netherlands (FNMCF). Op 16 januari zal de heer Cerfontaine officieel de sleutel van de eerste zuil overdragen aan voorzitter Bas Kardol en bestuurslid Neelie Kroes van het FNMCF.

Het Nelson Mandela Childrens Fund (NMCF), met hoofdvestiging in Johannesburg, is in 1994 opgericht door Nelson Mandela met als doel de jeugd van Zuid Afrika een betere toekomst te bieden. Het NMCF ondersteunt programmas en projecten die de opgroeiende jeugd (van 0 t/m 21 jaar) in Zuid Afrika een nieuwe, veilige en zinvolle toekomst beloven. Inmiddels heeft het NMCF naast de vertegenwoordiging in Nederland ook afdelingen in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en Australië.

Nelson Mandela: We moeten er snel voor zorgen dat meer mensen hun tijd, energie en geld willen inzetten om onze achtergestelde jongeren te helpen op een goede manier betrokken te raken bij het opbouwen van een nieuwe samenleving die niet langer gebukt gaat onder honger, ziekte, onwetendheid en misbruik.

Het fonds ondersteunt onder andere projecten met betrekking tot voorlichting en zorg voor kinderen met hiv/aids. Een goed voorbeeld van een van de projecten is het Ndlovu Medical Centre in provincie Mpumalanga. Dit project biedt gezondheidsdiensten aan de lokale bevolking van Elandsdoorn en omliggende townships. Naast de nodige medische zorg voor voornamelijk ondervoede kinderen biedt dit project ook een educatief programma.

Een tweede project is het Sibahle Educational Puppetry Programme (SEPP). Dit project bestaat uit een rondtrekkend poppentheater met de doelstelling kinderen op basisscholen voorlichting te geven over seksueel overdraagbare aandoeningen, voorbehoedsmiddelen en seksualiteit. De voorstellingen zijn in de taal van het volk en hebben als voornaamste doel kinderen te informeren over de manier waarop zij hun leven structureel kunnen veranderen. Op dit moment zijn al 850 van de 1250 basisscholen in de provincie Gauteng bezocht.

Een ander voorbeeldproject is het TLCO Child Care Programme, eveneens in Mpumalanga. Het doel van dit project is om kinderen te ondersteunen wanneer er thuis probleemsituaties optreden en om tijdelijk onderdak te bieden aan kinderen die buiten het familiesysteem terecht zijn gekomen (wees zijn ten gevolge van een aids epidemie of mishandeling).