VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW vraagt actieprogramma voor hogere economische groei

Jaarverslag 2002 verschenen

Den Haag, 16 januari 2003 - Een nieuw kabinet moet zo snel mogelijk komen met een 'actieprogramma' om onze economische groei structureel op een hoger plan te brengen. Onderdelen van zo'n plan zouden onder andere moeten zijn: méér stimulansen voor onderzoek en innovatie, méér aandacht voor technische en bètaopleidingen, minder regels en administratieve lasten voor ondernemers, ondersteuning van startende bedrijven en verbetering van het algemene vestigingsklimaat voor bedrijven. Dit zegt de ondernemersorganisatie VNO-NCW in het jaarverslag 2002, dat donderdag is verschenen.

Het jaarverslag van VNO-NCW heeft dit jaar 'productiviteit' als thema. De organisatie maakt zich zorgen over de geringe groei van de productiviteit in Nederland. 'Daardoor brokkelt langzaam maar zeker het fundament onder onze economie af', aldus VNO-NCW-voorzitter Schraven. In het jaarverslag staan 5 tips om de Nederlandse economie te versterken. Verder reageren de lijsttrekkers van politieke partijen (Balkenende, Zalm, Bos, Marijnissen en Halsema) op 7 voorstellen voor concrete beleidsmaatregelen (zoals vermindering van de administratieve lasten voor ondernemers, meer geld voor onderwijs en onderzoek, lagere vennootschapsbelasting en successierechten en meer geld voor exportondersteuning).

Het jaarverslag biedt verder een overzicht van uitvindingen die door de eeuwen heen de productiviteit van de wereldeconomie sterk hebben verbeterd en bevat bovendien acht vraaggesprekken met uitvinders (en ondernemers die uitvindingen commercieel hebben uitgebuit) uit onze tijd. Daarnaast wordt een overzicht gegeven van de voor Nederlandse ondernemingen meest relevante ontwikkelingen in 2002.


---
Het jaarverslag 2002 van VNO-NCW is te raadplegen via internet: www.vno-ncw.nl

Een exemplaar van het jaarverslag 2002 is aan te vragen via de VNO-NCW Brochurelijn. Mevrouw A.M. Schuit, telefoon 070-490275 of per fax
070-3490300

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 of anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908

16 jan 03 09:49