Gemeente Amersfoort

Meerkring en gemeente ronden financiële kwestie positief af

datum: 15 januari 2003

Het bestuur van het openbaar primair onderwijs in Amersfoort, Meerkring, en de wethouder onderwijs, Gerda Eerdmans, bereikten na constructief overleg overeenstemming over een langlopende financiële kwestie. De wethouder gaat de mogelijkheden voor de verdere verzelfstandiging van dit bestuursorgaan onderzoeken. Meerkring trekt de beroepszaak bij de arrondisementsrechtbank en het bezwaarschrift bij de gemeenteraad in.

Verzelfstandiging
In 1995 is het bestuur voor het openbaar onderwijs in Amersfoort verzelfstandigd. Een belangrijke randvoorwaarde hierbij was, dat de uitgaven van het bestuur de rijksvergoeding niet mochten overschrijden. De gemeente zou immers bij overschrijding dat bedrag (vermenigvuldigd met een factor van circa 2,5) ook moeten doorbetalen aan de besturen van het bijzonder onderwijs. Daarvoor heeft de gemeente geen budget.
Meerkring vindt dat het openbaar onderwijs in een achterstandspositie verkeert en dat daarom andere financiële maatstaven moeten worden gehanteerd.

Afspraken
Wethouder Eerdmans slaagde er de afgelopen maanden in het vastgelopen overleg weer open te breken. Na enkele constructieve besprekingen was Meerkring bereid zich te conformeren aan het door de gemeenteraad vastgestelde financiële kader en dus te werken met een sluitende begroting en rekening. Ook trekt Meerkring de beroepszaak bij de arrondisementsrechtbank en het bezwaarschrift bij de gemeenteraad in. De wethouder stelt daar tegenover dat de gemeente bereid is om in overleg met Meerkring de mogelijkheden voor verdere verzelfstandiging van Meerkring in een publiekrechtelijke stichting te onderzoeken. Ook heeft de wethouder toegezegd dat in de toekomst bij inhoudelijke en/of financiële knelpunten in de uitvoering van lokale onderwijstaken overleg plaatsvindt tussen Meerkring en de gemeente. In dit overleg worden oplossingen gezocht die de reguliere bekostiging van het openbaar onderwijs niet mogen benadelen.

De gemeente en Meerkring zijn verheugd over de afronding van deze kwestie en vertrouwen op een positieve en constructieve samenwerking in de toekomst.