Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 15 januari 2003

... B & W-nieuws week 3

Algemene Bestuurszaken


1. Het college heeft kennis genomen van de tussenmeting naar de gevolgen van de komst van een coffeeshop in Hoofddorp. Gezien het feit dat de tussenmeting is gehouden op een moment dat de coffeeshop nog maar een jaar gevestigd was in Hoofddorp en omdat de tussenmeting ook niet breed genoeg is opgezet kunnen nog geen vergaande conclusies worden getrokken. Wel geeft de tussenmeting een beeld van de gevolgen van de coffeeshop voor de omgeving. Eind 2003 zal een breder onderzoek plaatsvinden naar de gevolgen van de komst van de coffeeshop voor het coffeeshop beleid. Mede op basis van de resultaten van dit onderzoek zal een besluit kunnen worden genomen over het al dan niet toestaan van een tweede of derde coffeeshop. De uitkomst van de tussenmeting lijkt er op te wijzen dat door de komst van de coffeeshop de drugsproblematiek beter wordt beheerst. Wel zijn er aanwijzingen dat de straathandel een andere vorm aanneemt (minder wiettaxi's) en dat er sprake is van drugshandel in de buurt van scholen. Met de scholen wordt overleg gevoerd om gerichte maatregelen te treffen. De omwonenden van de coffeeshop worden op de hoogte gebracht van de uitkomst van de tussenmeting en zullen worden betrokken bij het onderzoek van eind 2003. Het presidium wordt voorgesteld de tussenmeting ter kennisgeving te agenderen voor de commissies ABM en WOC.

1. Het college heeft de tekst van de nieuwe handleiding voor beleidsvoorbereiding en besluitvorming 'Nota Bene' vastgesteld.
1. Het college heeft besloten de gemeenschappelijke regeling Intergemeentelijk Centrum voor Informatieverwerking met ingang van januari 2002 te doen beëindigen. Hiermee komt officieel een eind aan de automatiseringsamenwerking die de gemeenten Haarlem, Zaanstad en Haarlemmermeer in 1985 zijn gestart. Vanaf deze datum neemt gemeente Haarlem de resterende (wachtgeld)verplichtingen over, en verdeelt jaarlijks de kosten gelijkelijk over de drie gemeenten.
1. Het college van B&apm;W stelt de gemeenteraad voor de heer ing. J. Eshuis te benoemen als loco-secretaris. Het college stelt voor deze benoeming ter advisering aan de gemeenteraad te agenderen voor de raadscommissie ABM, en te behandelen in de raadsvergadering van 30 januari 2003.

Ruimte, Wonen en Economie
Het college heeft de inspraakreactie Ontwerpbesluit overgangsjaar Schiphol vastgesteld en stemt in met de antwoordbrief aan staatssecretaris Schulz. (zie verder persbericht)

Het college heeft ingestemd met de concept prestatie-afspraken 2003-2005 met de Woonmaatschappij. Deze afspraken behelzen onder meer:

* tijdelijke maatregelen voor meer beschikbare woningen voor jongeren en starters;

* bevorderen van toegankelijkheid van woningen/woningcomplexen voor ouderen en gehandicapten;

* de huisvesting van statushouders en het wegwerken van de achterstand hierin:

* een regeling voor voorrang voor de beroepsgroepen politie, onderwijs en zorg:

* het overleg met huurders (-organisaties) en woonconsumenten.
Daarnaast heeft het college bepaald dat de achtervang-functie voor corporatieleningen uitsluitend wordt vervuld indien de Woonmaatschappij meer prestaties levert bij de jongerenhuisvesting, het beslag op de huursubsidie en de huurprijsopbouw van haar woningbezit. Verder heeft het college ingestemd met de verwoorde gemeentelijke standpunten in de kwesties waarover nog geen consensus is bereikt. Het presidium wordt voorgesteld het B&W besluit ter informatie toe te zenden aan de raadscommissie Wonen en Verkeer.


1. Het college heeft kennis genomen van de inhoud van de nota 'De werkwijze van de Adviescommissie van OV-concessie Amstelland-Meerlanden'. De Adviescommissie is ingesteld door het ROA - de opdrachtgever voor het openbaar vervoer in de regio - en adviseert bij voorstellen of besluiten ten aanzien van openbaar vervoer. Haarlemmermeer is aangewezen als faciliterende gemeente, wat betekent dat een ambtenaar van Verkeer & Vervoer secretaris is, en de wethouder Verkeer voorzitter. De nota behelst taken en bevoegdheden van de Adviescommissie, adviesprocedures en de onderwerpen waarover in 2002 is geadviseerd. Het college stelt het presidium voor het B&W besluit ter informatie toe te zenden aan de raadscommissie Wonen en Verkeer.
2. Het college stem in met de voordracht van de heer G. Görtemöller als commissaris van de Schiphol Area Development Company (SADC) namens gemeente Haarlemmermeer. Het college ziet de heer Görtemöller - voormalig wethouder van de gemeente - als een goede opvolger van de heer Van der Molen, die deze functie tot nu toe heeft bekleed.
2. Het college stemt in met de derde wijziging van de tarieventabel Legesverordening 2003. De legesverordening moet aangepast worden om de procedures voor vrijstellingen van het bestemmingsplan kostendekkend te maken. Het gaat hierbij om de tarieven voor ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en zuiverheid van gebouwen (hoofdstuk 8 van de tarieventabel). Het college stelt de gemeenteraad voor de tarieven overeenkomstig vast te stellen, stelt het presidium voor het raadsvoorstel ter advisering aan de gemeenteraad te agenderen voor de vergadering van de raadscommissie REGL op 20 januari 2003, en aansluitend ter besluitvorming voor de vergadering van de gemeenteraad op 30 januari 2003. Welzijn Onderwijs Cultuur


1. Het college van B&W heeft ingestemd met de aanstelling van een adviseur beeldende kunst voor het bedrijvenpark De President. Het kunstbudget wordt hiervoor met een bedrag van ¤ 1(2.)700 aangevuld, hetgeen ten laste komt van de Reserve Beeldende Kunst Haarlemmermeer. Het college stelt het presidium voor dit besluit ter informatie toe te zenden aan de raadscommissie WOC.
1. Het college stemt in met het voor 2003 voortzetten van het beleid omtrent plaatsen van een 'Vrijheidsbeeld'. In de Nota Beeldende Kunst is voorzien dat ieder jaar in een van de woonkernen van de gemeente een vrijheidsbeeld wordt gerealiseerd. In navolging op de beelden in Weteringbrug, Vijfhuizen, Abbenes, Lisserbroek, Rijssenhout, Zwanenburg en Zwaanshoek, heeft de initiatiefneemster, de Stichting 5 mei Comité Haarlemmermeer, als locatie hiervoor dit jaar het Lentepark te Getsewoud Noord (Nieuw-Vennep) aanbevolen. Beeldend kunstenaar Patrick Corillon start met het maken van een schetsontwerp. Voor realisering van dit project is een bedrag van ¤ 2(2.)689 gemoeid, dat te laste komt van de Reserve Beeldende Kunst Haarlemmermeer.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen