Provincie Limburg

Europese subsidies voor Peelregio (015)

In het kader van CERES-programma

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de inzet van Europese subsidies voor een achttal projecten in Noord-Limburg. De Europese subsidie bedraagt in totaal ruim 2,2 miljoen. Het gaat daarbij om subsidiëring van de revitalisering van het bedrijventerrein Berghem, de aanleg en verbetering van de toeristisch-recreatieve infrastructuur in America, het versterken van de concurrentiepositie van de Peelregio, de instroom of behoud van buitenlandse werknemers op grote bedrijventerreinen in Noord-Limburg, het aanleggen van een leisure-Park in Helden, een positioneringscampagne van de Peelregio, het realiseren van de hoofdontsluiting van het businesspark de Hulst in de gemeente Venray en de verdere uitbouw en professionalisering van het Limburgs Openluchtmuseum 'Eynderhoof'.
De projecten maken deel uit van het CERES-programma Noord- en Midden-Limburg. De stuurgroep van het programma draagt de verschillende projecten voor subsidie voor aan Gedeputeerde Staten. GS moeten instemmen met de voorstellen.

Het CERES-programma Noord- en Midden-Limburg is een Europees Stimulerings-programma in een tiental (deel)gemeenten in de Limburgse Peelregio en het heeft een looptijd van 2000 tot en met 2006. Het CERES-programma, genoemd naar de Romeinse godin van de landbouw, beoogt de realisatie van een duurzame en dynamische economische ontwikkeling van het gebied. Voor dit programma heeft de Europese Commissie voor de gehele periode circa 25 miljoen ter beschikking gesteld uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Revitalisering bedrijventerrein Berghem
Het doel van de revitalisering bedrijventerrein Berghem is de verbetering van het vestigingsmilieu op bedrijventerrein Berghem door op de eerste plaats het bestaande terrein (17,5 ha.) uit te breiden met netto 4,6 ha. Daarnaast wordt de bereikbaarheid verbeterd en wordt de openbare ruimte door de aanleg van wegen, groen, riolering en verlichting opgewaardeerd. Met ondernemers worden afspraken gemaakt over het beheer van de private ruimte en het gebruik van de openbare ruimte. Hierdoor zal het vestigingsmilieu in de gemeente Sevenum zowel in kwantitatieve als kwalitatieve zin duurzaam verbeteren. De revitalisering is medio december 2004 afgerond. De totale kosten bedragen 3.225.000,- waarvan een EFRO-bijdrage van 1.110.000,-.

Toeristisch-recreatieve infrastructuur in America Het doel is om vanuit de toeristische visie te komen tot een functionele invulling voor het centrum van het dorp America. Dit gebeurt door het aanleggen en verbeteren van toeristisch-recreatieve infrastructuur en bijbehorende voorzieningen.

America wordt een pleisterplaats en centraal middelpunt voor de belangrijke toeristisch-recreatieve verbindingsroutes naar onder andere de twee grote bungalowparken in America en het ontwikkelingsgebied Park de Peelbergen. Het project is gekoppeld aan de implementatie van toeristische bewegwijzering en wandel-, fiets- en beeldenroutes. Na de herinrichting zal het hoofdgebruik van de doorgaande weg in de kom van America gericht zijn op voetgangers en fietsers en zal de automobilist 'gastgebruiker' zijn. Er zal een sfeervol plein worden gecreëerd. Het project is medio maart 2005 afgerond. De totale kosten bedragen 1.041.835,- waarvan een EFRO-bijdrage van 413.608,50.

Peelcoördinator
Het doel is het versterken van de concurrentiepositie van de Peelregio door het signaleren en inspelen op behoeften van de markt en het verbeteren van de kwaliteit van de toeristische dienstverlening (w.o. VVV-kantoren). Hiertoe zal een peelcoördinator aangesteld worden die zich niet zal richten op reguliere taken van de Regio VVV maar juist het kader schept waardoor deze reguliere taken uitgevoerd kunnen worden, denk aan marketing & promotie, productontwikkeling en informatievoorziening. De looptijd van dit project is tot en met december 2004. De totale kosten bedragen 98.821,36 waarvan een EFRO-bijdrage van 39.528,55.

Flexibilisering arbeid op grote bedrijventerreinen in Noord-Limburg Buitenlandse werknemers spelen een cruciale rol binnen de Noord-Limburgse economie. Het project is een innovatief concept dat de instroom en/of behoud van werknemers kan verbeteren door flexibilisering van de arbeid. Binnen het project worden zowel aan werkgevers als aan werknemers nieuwe mogelijkheden geboden om het werk beter te organiseren. Verder worden vaste informatiepunten op vijf bedrijventerreinen ingericht, waar alle betrokkenen terecht kunnen voor vragen op allerhande terreinen. De opgedane bevindingen in het pilotproject worden op landelijk niveau gedeeld. Daarnaast verschijnt er een website en een periodieke nieuwsbrief. Het project loopt tot en met december 2004. De totale kosten bedragen 59.945,50 waarvan een EFRO-bijdrage van 23.978,20.

Leisure-Park in Helden
Het doel is de aanleg van een leisure-park waarmee een impuls wordt gegeven aan de uitbreiding en verbetering van de toeristisch-recreatieve infrastructuur en voorzieningen voor de gemeente Helden en de regio. Actie, sport, prestatie en avontuur ontmoeten elkaar bij de verschillende voorzieningen in de sfeer van survival, trendysport en atletiek. In combinatie met andere toeristische voorzieningen in de directe nabijheid (o.a. mountainbike, fietsroutenetwerk, sporthal met overnachtingsmogelijkheid) wordt het tevens in arrangementsvorm aangeboden. Toegewerkt wordt naar een samenwerkingsverband met de vele campings en andere verblijfsaccommodaties in Helden en de nabije regio. Het project loopt tot en met april 2004. De totale kosten bedragen 1.212.946,00 waarvan een EFRO-bijdragen van 364.735,00.

Positioneringscampagne van de Peelregio
De Regio VVV Noord- en Midden-Limburg wil door het gericht inzetten van marketing-en promotiemiddelen de Peelregio (waaronder het toeristisch bedrijfsleven) de kans bieden zich optimaal te presenteren aan de consument, waardoor de consument geënthousiasmeerd wordt over de regio en de toeristische bestedingen toenemen. De looptijd loopt tot en met december 2004. De totale kosten bedragen 120.500,- waarvan een EFRO-bijdrage van 48.200,-.

Realisatie van hoofdontsluiting van businesspark de Hulst De gemeente Venray ontwikkelt momenteel een nieuw hoogwaardig businesspark van circa 27 ha aan de A73. De hoofdontsluiting van het terrein verloopt via de (provinciale) Deurneseweg waar in de nabijheid van de op- en afritten van de A73 een rotonde is gepland. Deze zal op termijn ook gaan dienen als hoofdontsluiting van het te ontwikkelen regionale bedrijventerrein dat ten zuiden van de Deurneseweg zal worden gerealiseerd. Door de aanleg van de rotonde verbetert ook de ontsluiting van het bestaande bedrijventerrein de Hulst 1. Voor dit terrein zal op termijn een revitaliseringstraject worden opgezet zodat in dit gebied uiteindelijk een aaneengesloten hoogwaardig businesspark van 45 ha ontstaat. De duur van het project is tot en met juni 2003. De totale kosten bedragen 840.885,80 waarvan een EFRO-bijdrage van 210.221,45.

Uitbouw en professionalisering Limburgs Openluchtmuseum 'Eynderhoof' De uitbouw betreft de bouw van een ambachten/restauratie depot. Het ambachten/restauratie depot zal tevens worden gebruikt om oude ambachten te onderrichten en zodoende ook in stand te houden. Kortom, het project richt zich op de demonstratie van ambachten, de educatie van ambachten, de restauratie van gebruiksvoorwerpen en de bouw van een depot voor oude voorwerpen. De looptijd van dit project is tot en met november 2004. De totale kosten bedragen 90.500,- waarvan een EFRO-bijdrage van 29.000,-
16-1-2003 09:36