Provincie Limburg

Impuls glastuinbouwgebied Noord-Limburg (014)

Ondertekening Intentieovereenkomst Klavertje 4

Met het ondertekenen van de intentieovereenkomst Klavertje 4 is vandaag de weg vrij gemaakt voor een grootschalige ruimtelijke ontwikkeling op het gebied van glastuinbouw, bedrijvigheid en ecologie in Noord-Limburg. Als provinciaal bestuurder spreek ik het vertrouwen uit dat met deze overeenkomst door alle betrokken partners, vorm en inhoud wordt gegeven aan deze zeer belangrijke themas uit het rijks- en provinciaal beleid, zo sprak gedeputeerde Jean Bronckers bij het eerste Bestuurlijke Overleg Klavertje 4. Met Klavertje 4 wordt bedoeld de realisatie van de vier grote projecten in Noord-Limburg: het bedrijventerrein Trade Port Noord, de twee projectvestigingen glastuinbouw Californië en Siberië én de uitbreiding van de Veiling ZON.

De Provincie Limburg heeft het initiatief genomen voor dit samenwerkingsverband. Samen met de Provincie hebben de gemeenten Venlo, Maasbree, Horst aan de Maas en de Veiling ZON deze intentieovereenkomst vandaag ondertekend. De vier grote projecten zijn in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) aangewezen als belangrijke impulsen in het economisch kerngebied Venlo. Het provinciaal beleid richt zich vooral op de speerpunten bedrijvigheid, landbouw, groen en mobiliteit.

Vier projecten
De projectvestiging Californië kenmerkt zich vooral op het gebied van duurzame, innovatieve ontwikkelingen voor de glastuinbouw. De gemeente Horst aan de Maas heeft hiervoor een subsidieaanvraag gedaan van 8 miljoen bij het Ministerie van Landbouw (LNV). De Provincie ondersteunt deze aanvraag. De projectvestiging Siberië van de gemeente Maasbree richt zich op inpassing van de glastuinbouw in de landschappelijke omgeving en rekening houdend met de ecologische verbindingszone. De uitbreiding Trade Port Noord biedt ruimte voor de sectoren transport en distributie, ICT en een kantorenpark. In het stedenbouwkundig plan voor Trade Port Noord van de gemeente Venlo is veel aandacht voor groen en de landschappelijke inpassing. De Veiling ZON versterkt de komende jaren de productie, verwerking en handel van tuinbouwproducten. Het veilingterrein wordt hiervoor met 50 ha uitgebreid.
16-1-2003 09:36