Korps: Groningen, plaats: Diverse 16-01-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen
Dagelijkse berichten

Donderdag 16 januari 2003

Hoogezand: dronken man aangehouden
In een winkelcentrum aan Gorecht Oost in Hoogezand heeft de politie woensdagmorgen een 43-jarige man uit Hoogezand aangehouden. De man hield zich samen met een kompaan op in het winkelgebied en viel winkelende mensen lastig. De verdachte bleek zwaar onder invloed van alcohol te verkeren en is wegens openbare dronkenschap aangehouden. Zijn maat kon zelfstandig zijn weg vervolgen. Na verhoor op het politiebureau is de verdachte met een proces-verbaal voor openbare dronkenschap heengezonden. De politie heeft bemiddeld bij het vinden van een hulpverleningstraject voor de verdachte.

Lauwersoog: snelheidscontrole
De politie heeft woensdagmorgen gecontroleerd op snelheid aan de Marneweg in Lauwersoog. Van 130 voertuigen werd de snelheid gecontroleerd. Dertien bestuurders reden sneller dan de toegestane maximumsnelheid van 80 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 110 km per uur.

Groningen: politie zoekt getuigen brand
In het onderzoek naar het ontstaan van de brand, oudejaarsnacht, in een boerderij van de milieudienst van de gemeente Groningen aan de Beijumerweg in Groningen is de politie op zoek naar getuigen. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er vrijwel zeker sprake is van opzettelijke brandstichting. Ontstaan van de brand door een ongelukkige samenloop van omstandigheden of door een technische oorzaak is vrijwel uitgesloten. De schade ontstaan door de brand bedraagt ongeveer 1 miljoen euro. De politie wil graag spreken met mensen die rond het tijdstip van uitbreken van de brand, kort voor 04.30 uur Nieuwjaarsmorgen, in de buurt van de boerderij zijn geweest. Gezien de publieke belangstelling bij de brand is het niet uitgesloten dat er meerdere getuigen zijn met wie de politie nog niet heeft gesproken. Mensen die informatie kunnen verstrekken over omstandigheden rond de boerderij voorafgaand aan de brand worden verzocht contact op te nemen met de politie in Groningen, basiseenheid Oost, telefoon 0900 8844.

Groningen: dief op herhaling
Een 27-jarige man uit Groningen is woensdagmiddag bij een supermarkt in de Stoeldraaierstraat aangehouden voor winkeldiefstal. De Stadjer was door het winkelpersoneel op heterdaad betrapt bij het stelen van etenswaren. De verdachte was behoorlijk onder invloed van alcohol en werd ingesloten op het politiebureau. Na verhoor mocht de ontnuchterde winkeldief vroeg in de avond weer de straat op. Enkele uren later liep de Stadjer wederom tegen de lamp. De verdachte had dit maal een steen door de etalageruit van een bedrijf gegooid en had vervolgens een saxofoon weggenomen. Een alerte getuige alarmeerde de politie en nam tevens de saxofoon van de inbreker af. Deze wist echter te vluchten richting het treinstation. De Stadjer kon door de politie in een trein worden aangehouden. Hij is ingesloten. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: mannen voor vernieling aangehouden
De politie heeft woensdagnacht in de Oude Boteringestraat twee mannen in de leeftijd van 20 jaar, beiden uit Groningen, aangehouden voor vernieling. De twee mannen hadden een fiets in het water in de Noorderhaven gegooid. Ze hadden pech, want hun daad werd door surveillerende politieagenten gezien. Op het politiebureau werden de verdachten gehoord, waarna ze weer op vrije voeten werden gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: vier verdachten met harddrugs aangehouden De politie heeft woensdagavond bij een onderzoek in een woning aan de Floresstraat drie mannen in de leeftijd van 26, 28 en 37 jaar, allen uit de stad en een vrouw van 29 jaar uit Hoogezand aangehouden, omdat zij verdovende middelen in hun bezit hadden. De vier werden na verhoor weer in vrijheid gesteld. De politie maakt tegen de drugsgebruikers proces-verbaal op.

Groningen: diverse controles
De politie heeft woensdagavond op de Soendastraat een verkeerscontrole gehouden. Op deze locatie werden 39 blaastesten van bestuurders afgenomen. Een 50-jarige man uit Zuidwolde aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Een blaastest op straat had uitgewezen dat de man alcohol had gedronken. Op het politiebureau bleek dat de Zuidwolder 0,5 promille alcohol in zijn bloed had en derhalve net niet strafbaar was. De man is direct in vrijheid gesteld. Op de Plataanlaan werd woensdagmiddag- en avond met de lasergun een snelheidscontrole gehouden. Een 28-jarige man uit Buitenpost reed op deze weg 127 km/uur, waar een maximum toegestane snelheid geldt van 70 km/uur. De Fries reed derhalve 57 km/uur te hard. Hij raakte zijn rijbewijs kwijt. Op de Plataanlaan werden in totaal 200 voertuigen gecontroleerd. In totaal waren er 19 bestuurders in overtreding. Op de Beneluxweg reed woensdagavond een 20-jarige man uit Veendam 125 km/uur en dus 55 km/uur te hard. De bestuurder werd ook hier gecontroleerd met de lasergun. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingevorderd. De politie maakt in alle gevallen proces-verbaal op. Tenslotte controleerde de politie woensdagochtend na klachten van omwonenden op snelheid. In totaal passeerden in 2,5 uur tijd 492 voertuigen. Zes automobilisten reden te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 62 km/uur, waar 50 km/uur de maximum toegestane snelheid is.

Groningen: aangever blijkt heler
Surveillerende politieagenten hebben woensdagmiddag een 39-jarige man uit Groningen aangehouden voor fietsendiefstal. De agenten zagen dat de Stadjer in de Herestraat een niet afgesloten fiets wegnam. De fietsendief kon na een korte sprint worden achterhaald. De verdachte was daarnaast in het bezit van etenswaren en een kledingstuk. Deze goederen had de Stadjer dezelfde dag weggenomen uit twee andere winkels. De eigenaar van de fiets, een 19-jarige man uit de stad, meldde zich tijdens de aanhouding van de verdachte. Hij bleek de fiets een aantal maanden eerder voor 10 Euro op straat te hebben gekocht. Tegen hem wordt proces-verbaal voor heling opgemaakt. Beide verdachten werden na verhoor in vrijheid gesteld.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief).