Provincie Overijssel

Provinciehuis Overijssel in het teken van het alfabet

Gedeputeerde Jan Kristen, van Welzijn en Grote Steden in de provincie Overijssel, opende 16 januari de tentoonstelling het ABC op reis. Deze tentoonstelling laat de ontwikkeling van ons schrift en het alfabet door de eeuwen heen zien. Ook het analfabetisme in Europa en Nederland wordt in het ABC op reis onder de loep genomen. Naast de drie centrale onderwerpen, het alfabet, de geschiedenis van het schrift en analfabetisme, zijn er op de tentoonstelling ook werkstukken van kinderen uit groep 7 en 8 van de Overijsselse basisscholen te zien. De jongeren hebben nagedacht over hoe ons schrift er over 5000 jaar uit ziet. Het ABC op Reis is tot en met 14 februari tijdens kantooruren te bezichtigen in het provinciehuis te Zwolle, Luttenbergstraat 2.

Het is belangrijk te beseffen hoe noodzakelijk onderwijs is voor mensen. Het kunnen lezen en schrijven helpt mensen zich te ontwikkelen tot een zelfstandig individu. Daardoor kunnen ze gemakkelijker integreren in de maatschappij en meedoen aan de alledaagse samenleving, aldus gedeputeerde Kristen, tijdens de opening van het ABC op reis.

Analfabetisme is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet alleen een groot probleem in derde wereldlanden. Ook in Nederland komt het voor. 1,5 miljoen Nederlanders is functioneel analfabeet. Dat wil zeggen dat ze wel wat kunnen lezen en schrijven, maar niet voldoende om zich alleen te kunnen redden in de maatschappij. Een kwart miljoen Nederlanders kan zelfs helemaal niet lezen en schrijven. De provincie wil daar wat aan doen, omdat lezen en schrijven van groot belang is om te kunnen participeren in de samenleving. Zo bevordert zij participatie van allochtone jongeren in het onderwijs en wil zij de aanpak van voortijdig schoolverlaten versterken. Het afronden van een opleiding is noodzakelijk om verder te komen in het leven. Daarbij zet de provincie zich ook in voor een adequaat onderwijsaanbod dat recht doet aan de ambities van de bevolking en een goede samenhang tussen onderwijs en bedrijfsleven bevordert.

Het ABC op Reis is een resultaat van de samenwerking tussen het UNESCO Centrum Nederland, Díptic, bureau voor culturele projecten, Scryption, museum voor schriftelijke communicatie met financiële ondersteuning van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling, de NCDO. Voor een compleet overzicht van de tentoonstellingslocaties en informatie over het ABC op reis kunt u kijken op: www.hetABCopReis.nl .

Bron: Saskia Schonewille, tel. 038 425 19 20


© 16-01-2003 Provincie Overijssel