TNO


TNO

Nieuws

Nieuws

Files veroorzaken mág - in de simulator
16-01-2003 - TNO Inro ontwikkelde het eerste onderdeel van een trainingssimulator voor wegverkeersleiders.

Elektronische verkeerssystemen worden steeds belangrijker bij het in beweging houden van het wegverkeer. Maar de verkeersleiders van de snelweg die moeten omgaan met zulke systemen, zoals een toeritdoseerinstallatie (TDI), worden maar zelden gedegen getraind. Trainen in de praktijk heeft een aantal nadelen; zo krijgen de wegverkeersleiders in opleiding lang niet altijd met de meest leerzame verkeerscondities te maken, maar bovenal: de praktijk laat geen (bijvoorbeeld files veroorzakende) beginnersfouten toe.

Rijkswaterstaat wil daarom een zogeheten
wegverkeersleiderslaboratorium ontwikkelen, waarin de hardware van verschillende verkeerssystemen in een zo realistisch mogelijk gesimuleerde en gevisualiseerde buitenwereld moet functioneren. Hier kan men personeel trainen, systemen testen en nieuwe mogelijkheden onderzoeken.

Het wegverkeersleiderslaboratorium wordt stapsgewijs gerealiseerd. TNO Inro heeft in opdracht van Rijkswaterstaat inmiddels met succes de eerste stap uitgevoerd: het ontwikkelen van een test- en trainingsomgeving voor een TDI. Een echte toeritdoseerinstallatie, zoals die ook in werkelijkheid wordt gebruikt, is daartoe gekoppeld aan het verkeerssimulatiepakket Paramics, dat de passage van voertuigen simuleert die over de detectielussen van de toerit rijden. Deze informatie wordt real-time verstuurd naar de toeritdoseerinstallatie, die vervolgens net als in werkelijkheid op de aangeboden informatie reageert, en de verkeerslichten in het simulatiepakket aanstuurt. De gesimuleerde voertuigen reageren realistisch op de verkeerslichten. En daarin kunnen, net als in de werkelijkheid, bijvoorbeeld storingen worden gesimuleerd.

Dankzij deze simulatieopstelling met de werkelijk gebruikte hardware kunnen verkeersleiders in een beschermde omgeving ondervinden hoe een TDI functioneert, en het verkeerskundig beheer en het systeembeheer goed in de vingers krijgen.

Nieuwsredactie, TNO

Contactpersoon:
Ir. Ronald van Katwijk, TNO Inro
telefoon 015 269 74 73
e-mail R.T.van.Katwijk@inro.tno.nl