Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed

16-01-2003
Einde hypotheekrenteaftrek desastreus voor woningmarkt

DEN HAAG 15-01-2003 De (geleidelijke) beëindiging van de hypotheekrenteaftrek voor koopwoningen heeft desastreuze effecten op de woningmarkt. Dat stelt Joël E. van der Reijd, voorzitter van de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO MAKELAAR), brancheorganisatie voor makelaars met 745 kantoren. De gevolgen van een dergelijke beperking gaan namelijk veel verder dan alleen hogere woonlasten voor huiseigenaren.

Ook het argument dat het alleen de hogere hypotheken aangaat, en de daarbij behorende hogere inkomens, is maar een deel van het verhaal, alhoewel deze discussies op zichzelf de onroerend goed markt al geen goed doen. Menig woonconsument verdenkt de politiek van de stille wens om de hypotheekrenteaftrek te willen afschaffen omdat Nederland op dat gebied een uitzonderingspositie in Europa inneemt, aldus de voorzitter van de op één na grootste makelaarsorganisatie in Nederland.

Van der Reijd: Het probleem waar ik niemand over hoor, zit hem in het volgende: er wordt gezegd dat de bestaande hypotheek(renteaftrek) gerespecteerd zal worden, dus de zittende huiseigenaren komen niet (direct) in de problemen. Maar gaan zij verhuizen, dan kan dus (een deel van) de aftrek komen te vervallen. Dit zal een enorme rem zetten op het verhuisgedrag van de eigenwoningbezitter. En juist dat gebrek aan doorstroming is een van de huidige problemen op de vastgoedmarkt. Het bovenste marktsegment heeft het zwaarst te lijden onder de economische conjunctuur. Momenteel al verhuist men te weinig dóór van lagere, naar hogere marktsegmenten. Men name in het middensegment leidt dat nu al tot stagnatie. Dadelijk is de woonconsument helemaal niet meer in beweging te krijgen. Want wie verhuist er straks nog naar een duurdere woning als dan, naast een hogere (en dus duurdere) hypotheek, de rente niet meer afgetrokken kan worden?

En wat te denken van de startersmarkt? Onder de 100.000 euro is vrijwel geen fatsoenlijk huis meer te krijgen. Een alleenstaande komt al vrijwel niet meer aan de bak, hooguit tweeverdieners. Als deze echter de hypotheekrenteaftrek zien verdwijnen, wordt het nagenoeg onmogelijk voor hen om in de eigenwoningmarkt te stappen. Aldus wordt het onderste marktsegment eveneens onverkoopbaar. Kortom, voordat je het weet zit je met een volledig vastzittende markt met alle economische gevolgen van dien, aldus Van der Reijd. Hij roept de betrokken politieke partijen dan ook met klem op om dit onzalige idee zo snel mogelijk naar de prullenbak te verwijzen.