Wolters Kluwer NV

Wolters Kluwer nv
16 januari 2003

Wolters Kluwer versterkt leidende positie op Europese juridische markt

Strategie gericht op het bieden van landspecifieke content aan professionals in hun moedertaal en gebaseerd op de nationale wetgeving, onder gelijktijdige ontsluiting van buitenlandse content

Om haar leidende positie in de Europese juridische markt verder te versterken, is Wolters Kluwer de laatste fase ingegaan in de ontwikkeling van juridische databanken voor al haar Europese bedrijven. In de afgelopen twee jaar heeft Legal, Tax & Business (LTB) Europe een tweesporenbeleid gevolgd. Allereerst bouwde en implementeerde LTB Europe een standaardtechnologie voor een Europees Internet Platform. Dit standaard platform is gebouwd om de hoogwaardige content van Wolters Kluwer in een geavanceerde vorm via het internet aan de eindgebruiker te kunnen leveren. Ten tweede heeft Wolters Kluwer het 'medium neutrale' opslagprogramma geïntensiveerd en zullen de databanken online toegankelijk worden gemaakt via één ingang. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van het Europese Internet Platform. De databanken, die samen met Empolis en AtosOrigin worden gebouwd, zullen in 2005 volledig operationeel zijn. Tot nu toe investeerde LTB Europe EUR50 miljoen in dit gezamenlijke programma.

De databanken voorzien zowel professionals als bedrijfsjuristen, advocaten, fiscalisten en ook personeelsfunctionarissen van landspecifieke content en aanverwante informatie in hun moedertaal en afgestemd op de nationale wetgeving en belastingpraktijk. Dankzij de gemeenschappelijke databank en toegangsinfrastructuur zal het cluster aanzienlijke kostenbesparingen kunnen realiseren in de productieprocessen. Bovendien zal de ontwikkeltijd van nieuwe producten met ongeveer dertig procent worden versneld. Een speciaal team, opgezet door Jean-Marc Detailleur, cluster CEO en lid van de Raad van Bestuur, en onder leiding van Area Manager Roelant Hazewinkel en cluster CTO Ton Schoonderbeek, is verantwoordelijk voor de coördinatie van het project.

Onderzoek van LTB Europe toont aan dat professionals behoefte hebben aan uitgebreide, gezaghebbende, betrouwbare en actuele content die specifiek is voor het land waarin zij actief zijn. Daartoe ontwikkelde het cluster een strategie waarbij de beschikbare technologische kennis wordt gekoppeld aan de behoefte aan landspecifieke professionele content. Op deze manier kan klantspecifieke content geboden worden in de taal van de klant en afgestemd op de lokale wetgeving. Met als resultaat een bijzonder gebruiksvriendelijk systeem.

"Wij richten ons op hooggekwalificeerde professionals die actief zijn op specifieke markten en daarom behoefte hebben aan zeer specifieke informatie", aldus Jean-Marc Detailleur, lid van de Raad van Bestuur van Wolters Kluwer en verantwoordelijk voor LTB Europe. "Juristen, fiscalisten en personeelsfunctionarissen in Duitsland verwachten lokaal relevante content. Hetzelfde geldt voor hun collega's in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, enz. Dus moet onze essentiële kennis deze professionals op de meest gebruiksvriendelijke manier bereiken, in het door hen gewenste formaat. Dankzij ons nieuwe technologieplatform kunnen wij hen bieden wat zij vragen en tegelijkertijd kostenbesparingen realiseren en onze productontwikkeling verbeteren door een kortere doorlooptijd."

Er zijn al verschillende sites geïntroduceerd: www.juriforum.nl (Nederland, juridisch), www.hrnet.nl (Nederland, human resources), www.axperta.de (Duitsland, juridisch), www.overheidsforum.nl (Nederland, overheidsgerelateerde informatie), www.taxforum.nl (Nederland, belastingen), www.taxforum.it (Italië, belastingen), www.juriforum.de (Duitland, juridisch), www.orinfo.nl (Nederland, human resources), en www.arboonline.nl (Nederland, human resources). Begin 2003 volgen Juriform Spanje (Spanje, juridisch), HR Today (België, human resources), Tax Today (België, belastingen), Liaison RH (Frankrijk, human resources), Jur@ (België, online juridische bibliotheek).

De ontwikkeling van juridische databanken voor alle Europese activiteiten is een uitvloeisel van de verdere implementatie van de groeistrategie van LTB Europe. Dit cluster is met een omzet van EUR1.345 miljoen in 2001 en 8.335 medewerkers het grootste onderdeel van Wolters Kluwer en richt zijn activiteiten op het groeipotentieel van zes klantsegmenten: legal; fiscal/financial; human resources; public & government administration; health, safety & environment (HSE); transport. Het streven van het cluster is om in elk van deze segmenten een leidende positie te verwerven of deze te versterken.