Ingezonden persbericht


Persbericht

Vindex voorspelt: CDA opnieuw grootste partij

Haarlem, 16 januari 2003 - Het CDA zal ook bij de komende verkiezingen de grootste partij worden. De partij krijgt 41 zetels, drie meer dan de PvdA.

Dat voorspelt althans zoekmachine www.vindex.nl. De zetelverdeling van www.vindex.nl is gebaseerd op het aantal zoekopdrachten twee weken voor de vorige verkiezingen en het aantal behaalde zetels in mei 2002.

"Door die gegevens te combineren met het huidige aantal zoekopdrachten, voorspellen we de zetelverdeling", legt Wiebe Weikamp van www.vindex.nl uit. "We kijken hoeveel zoekopdrachten er bij de vorige verkiezingen per partij nodig waren voor één zetel en berekenen op basis daarvan het nieuwe aantal zetels."

De uitslag is daarom als volgt:
CDA: 41 zetels; PvdA: 38; VVD: 29; SP: 15; GroenLinks: 10; D66: 6; ChristenUnie: 4; LPF: 3; SGP: 3 en Leefbaar Nederland: 1 zetel.

Dit zou betekenen dat de coalitie van CDA, VVD en LPF drie zetels tekort komt voor een meerderheid.

Of de peiling van www.vindex.nl enige voorspellende waarde heeft, beleven we de 22e (de LPF lijkt bijvoorbeeld wat laag ingeschat). Maar door het op drift geraakte electoraat geldt dat waarschijnlijk net zo goed voor andere opiniepeilingen, zoals die van Maurice de Hond of de Politieke Aandelenmarkt (PAM) van de Volkskrant.