GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 16 januari 2003 10:48
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Staken snelheidscontroles in wijken onaanvaardbaar

(16 januari 2003)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van de leden Halsema en Duyvendak (beiden GroenLinks) aan de ministers van Justitie, Verkeer en Waterstaat en Binnenlandse Zaken over snelheidscontroles in 30-kilometerzones.


1.
Bent u bekend met het bericht dat het college van Procureurs Generaal heeft bepaald dat de politie in 30-kilometerzones de snelheid niet meer mag handhaven (1)?


2.
Bent u het eens met het college dat deze prioriteitstelling doorgevoerd dient te worden?


3.
Zo ja, wat betekent dit voor het jaarlijks aantal doden en gewonden als gevolg van verkeersongelukken?


4.
Bent u het met de fractie van GroenLinks eens dat het niet meer controleren in 30-kilometerzones zou betekenen dat het aantal verkeersslachtoffers, met name onder kinderen, onaanvaardbaar zal stijgen? Zo ja, bent u bereid de voorgestelde maatregel terug te draaien? Zo nee, waarom vindt u dit aanvaardbaar?


5.
Heeft het niet aanbrengen van fysieke hindernissen door gemeentes te maken met het niet beschikbaar zijn van voldoende middelen voor het programma Duurzaam Veilig?


6.
Bent u bereid voldoende middelen vrij te maken om de gemeentes alsnog in staat te stellen fysieke maatregelen te nemen in 30-kilometerzones? Zo nee, waarom niet?


7.
Hoe valt de beslissing van het college van Procureurs Generaal te rijmen met de door u verhoogde inspanning ten aanzien van verkeersovertredingen, zoals opgenomen in de begroting voor 2003? Blijft deze verhoogde inspanning haalbaar?


8.
Zo ja, hoe wilt u ervoor zorgen dat de extra inspanning alsnog gerealiseerd kan worden?

(1) 'Geen controle harder rijden dan 30 kilometer', de Volkskrant, 16 januari jl.