Socialistische Partij

Arda Gerkens overhandigt Noodplan Spoor aan minister De Boer

16-01-2003 * Minister De Boer van Verkeer en Waterstaat neemt donderdagochtend het `Logboek Prestaties NS' in ontvangst van een SP-delegatie onder leiding van Kamerlid Arda Gerkens. De SP organiseerde van 6-10 januari de Meldweek Prestaties NS en heeft de conclusies verwerkt in een Noodplan Spoor. De delegatie neemt onder meer een trein met vierkante wielen mee om de huidige situatie te illustreren.

Pak de trein terug! In de Meldweek Prestaties NS kwamen in totaal 5.584 meldingen binnen bij de SP. Helaas betrof het in 99% van de gevallen klachten. Van de treinreizigers klaagde 58% over de vertragingen, duidelijk de grootste ergernis van de treinreizigers. Andere belangrijke klachten betroffen de hoge tarieven, uitval van treinen en slechte informatie. Ook over achterblijvende service, kwalitatief slechte treinen, onveiligheid, gebrek aan verantwoordelijkheid van de overheid kwamen redelijk veel klachten binnen.

Arda Gerkens vindt de resultaten beschamend: Van de treinreizigers krijgen de spoorwegen een dikke onvoldoende, een 4. Zo'n zware conclusie uit een dergelijk omvangrijk rapport kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven. Op basis van de conclusies is de SP gekomen tot een Noodplan Spoor, tien concrete maatregelen die op korte termijn uitvoerbaar zijn.