Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Regionaal, verkeer verrast door plots opkomende gladheid Publicatiedatum: 16-01-2003

Het verkeer in de regio Gelderland-Midden is vanochtend gedurende de ochtendspits verrast door plots opkomende gladheid. Op diverse plaatsen deden zich slippartijen voor, waarbij zich in enkele gevallen ook persoonlijke ongelukken voordeden. De meeste ongevallen deden zich tussen zeven en tien voor, daarna nam het aantal ongevallen als gevolg van de gladheid af. Hieronder een overzicht van enkele incidenten die zich voordeden.
Rond zeven uur deed zich een van de eerste gladheidsincidenten zich voor in Didam, toen een automobilist tegen een boom reed op de Foxheuvelstraat. De bestuurder bleef ongedeerd. Rond half acht vloog een automobiliste in Lunteren op de Broeksteeg door de gladheid uit de bocht. De schade bleef beperkt tot materiële schade. Op de Parkweg in Arnhem sloeg rond acht uur een auto over de kop nadat de bestuurder door de gladheid van de weg was geraakt. De auto kwam op het dak in een weiland terecht. Ook hier bleef de bestuurder ongedeerd. Even na achten botste een vrouw met haar auto tegen een boom op de Voskuilendijk in Scherpenzeel. De vrouw raakte door de gladheid in een slip. Door het ongeval raakte zij licht gewond, evenals haar kind dat achterin de auto zat. Op de Kemperbergerweg in Arnhem raakte rond half negen een auto in een slip en kwam tegen een boom tot stilstand. De schade bleef beperkt tot enkele deuken. Op de Elster Grindweg in Driel raakte een auto rond kwart voor negen in de sloot. Ook hier bleef de bestuurder ongedeerd. Even later belandde een automobilist in Arnhem op de Bauerstraat tegen een lantaarnpaal. De bestuurder kwam met de schrik vrij. Nabij het Arnhemse winkelcentrum Kronenburg kwam een nog onbekende vrouw te vallen en raakte gewond. Over het letsel is op dit moment nog niets bekend. Ook in Ede viel een gewonde toen een scooterbestuurder op de Reehorsterweg rond negen uur door de gladheid kwam te vallen. Hij werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. Datzelfde overkwam een man op de Vossenakker in Ede, toen hij rond kwart over negen van zijn fiets viel door de gladheid. Ook in dit geval is nog niets bekend over de aard en de ernst van het letsel. Op de Zuidelijke Spoorstraat in Ede liep even later een vrouw heupletsel op nadat zij door de gladheid met haar fiets ten val was gekomen. Ook zij werd naar het ziekenhuis overgebracht ter behandeling van haar verwondingen.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Arnhem, gewapende overval op woning coffeeshop-eigenaar Publicatiedatum: 16-01-2003

Vannacht om half een vond er een gewapende overval plaats op een woning aan de Huissensestraat in Arnhem, waarbij een 30-jarige vrouw met een mes werd gestoken. De vrouw is met enkele verwondingen naar het Rijnstateziekenhuis in Arnhem overgebracht, zij verkeert buiten levensgevaar. Rond kwart over twaalf werd er bij de woning aangebeld. Op dat moment was de dochter van de hoofdbewoner met haar vriend in huis. De vader van het slachtoffer, eigenaar van een coffeeshop in Arnhem, was op dat moment niet aanwezig. Vier gemaskerde mannen drongen de woning in nadat er was opengedaan. Zij bedreigden de dochter en haar vriend met een mes en een vuurwapen, en eisten geld. In een schermutseling, die daarop ontstond, werd de vrouw enkele keren in haar lichaam gestoken. De daders zijn vertrokken met de onbekende inhoud van een kluis.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Arnhem, autokraker door eigenaar auto aangehouden Publicatiedatum: 16-01-2003

Een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is gisterenavond even voor elf uur op de Weerdjesstraat in Arnhem aangehouden door de eigenaar van een daar geparkeerde auto. De autobezitter had de kraker op heterdaad betrapt toen hij in de auto zat. Na een korte achtervolging kon hij de man aanhouden en overdragen aan de politie.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Arnhem, straatdealers aangehouden
Publicatiedatum: 16-01-2003

Politiemensen van de afdeling verdovende middelen hebben gisterenavond in de omgeving van het Velperpoortstation in Arnhem twee straatdealers aangehouden.
Even na acht uur werd een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Hij probeerde cocaïne aan voorbijgangers te verkopen. Bij controle bleek de man 13 bolletjes cocaïne en een flink bedrag aan geld bij zich te hebben.
Rond elf uur was het opnieuw raak. Toen werd een 21-jarige inwoner van Duiven betrapt bij het verkopen van verdovende middelen. Hij had zijn handelsvoorraad in zijn mond verstopt. Verder bleek de man nog 30 XTC pillen bij zich te hebben.
Beide verdachten zijn aangehouden en ingesloten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---


---

Rivierenland

---

Rivierenland, focus op opsporing, toezicht en handhaving Publicatiedatum: 16-01-2003

Integraal jaarplan 2003 Politie Rivierenland

"We gaan ons in het district Rivierenland in 2003 méér focussen op opsporing, toezicht en handhaving, de corebusiness van de politie. Door planmatig, resultaat- en actiegericht deze kerntaken uit te oefenen, zal een zo groot mogelijke bijdrage worden geleverd aan de veiligheid in het district. De gemeentes hebben vanuit hun regierol in het veiligheidsbeleid een grote rol gespeeld bij het tot stand komen van dit jaarplan", aldus Ronald Wilderdijk, chef van het district Rivierenland.

De politie is met haar taken en bevoegdheden slechts één van de verantwoordelijken in de totale veiligheidsketen. Zij vervult haar rol naast de gemeente, het Openbaar Ministerie, burgers en ondermeer maatschappelijke instellingen en bedrijven. Alleen wanneer alle partners hun eigen verantwoordelijkheid oppakken en met elkaar samenwerken, kan veiligheid constructief worden nagestreefd.

Jaarplan integraal in opzet en uitvoering
De gemeentes zijn vanuit hun bestuurlijke verantwoordelijkheid de regisseur binnen het veiligheidsbeleid. Vanuit deze rol zijn op initiatief van de gemeentes in het district, in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie, gemeentelijke jaarplannen Openbare Orde en Veiligheid opgesteld. Deze zijn afgestemd op de verschillende behoeftes van de gebieden; voeding voor deze plannen kwam ondermeer van de gebiedsscans en de gebiedsmonitor leefbaarheid en veiligheid. Ronald Wilderdijk: "De gemeentelijke jaarplannen zijn op hun beurt een belangrijke bron geweest voor de inhoud van het districtelijke jaarplan 2003. In het jaarplan wordt daardoor zowel de integraliteit gewaarborgd (taken worden uitgesplitst naar de politie, gemeente en het Openbaar Ministerie) als de verbinding met de gebieden."

`Hot items' in veiligheid en leefbaarheid in 2003 "Op basis van ondermeer eerdere resultaten, de uit gebiedsmonitor gebleken behoeftes van de gebieden en keuzes van het bevoegd gezag, zijn voor de politie van het district Rivierenland weer een aantal prioriteiten geformuleerd. Samenvattend kan worden gesteld dat geweld (op straat en in huiselijke sfeer), woninginbraken, verkeer, jeugdcriminaliteit en motorvoertuigencriminaliteit in 2003 extra aandacht krijgen", aldus de districtschef.

Geweld (op straat en in huiselijke sfeer)
Sinds 2000 is het aantal aangiftes eerst gestegen, waarna de cijfers zich nu lijken te stabiliseren. De eerdere stijging valt grotendeels te verklaren door de hardere aanpak van de politie, vooral bij huiselijk geweld: slachtoffers worden nu gestimuleerd aangifte te doen, voorheen werd huiselijk geweld vaak slechts gesust. De meeste aangiftes hebben betrekking op mishandelingen en bedreigingen, meestal tijdens grote evenementen en meestal kennen dader en slachtoffer elkaar. Verdachten zullen op heterdaad worden aangehouden of anders zo snel mogelijk. De integrale aanpak komt tot uiting in ondermeer de horecaconvenanten of het concept Veilig Uitgaan.

Woninginbraken
Hoewel het aantal woninginbraken (inclusief pogingen) de laatste jaren is gedaald, is het vergeleken met vorig jaar licht gestegen. Bijna een kwart van de aangiften betreft een poging tot inbraak. Deze worden dit jaar geanalyseerd, ondermeer op een relatie met inbraakpreventie. Na elke woninginbraak wordt de technische recherche ingeschakeld en een beperkt buurtonderzoek gehouden. Een bekende verdachte wordt binnen een week aangehouden en er volgt altijd onderzoek naar de heler. Er wordt geïnvesteerd in preventie, ondermeer door het inbraakpreventieteam, dat door de gemeente (financieel) wordt ondersteund. Het O.M. laat veelplegers zo snel mogelijk voorkomen en informeert het district als notoire inbrekers worden heengezonden.

Verkeer
Het aantal ziekenhuisgewonden is sinds 2000 afgenomen en nu ongeveer gelijk aan vorig jaar, het aantal doden maakte in 2001 een sterke daling door en is het afgelopen jaar weer gestegen, maar ligt nog wel onder dat van 2000. Er wordt gericht gecontroleerd op ondermeer snelheid, alcohol, roodlicht, valhelm- en gordelgebruik. Gebiedsagenten spelen door hun kennis van de behoeftes in hun gebied een belangrijke rol in het aangeven van de controlelocatie en -soort. Daarnaast worden ongevalsanlayses als maatstaf gebruikt. De gemeente kan infrastructurele maatregelen treffen, bijvoorbeeld fietspaden, goede verlichting en 30 km zones.

Jeugdcriminaliteit
In het district Rivierenland is de landelijke verjonging van criminaliteit nog niet waarneembaar, dus juist in Rivierenland geldt het motto `voorkomen is beter dan genezen'. In deze nog beïnvloedbare doelgroep wordt dan ook fors geïnvesteerd. Voorbeelden hiervan zijn de schoolagent, de Zorgteams en het Schooladoptieplan (SAP). De schoolagent is sinds 2001 aanwezig op het Candea College in Duiven. De eerste evaluatie in 2002 wees uit dat zowel de politie, de leerlingen als de leerkrachten erg tevreden zijn. In 2003 zal de eventuele behoefte aan een schoolagent binnen de unit Zevenaar worden gepeild. De Zorgteams zijn in de units Lingewaard en Overbetuwe in het district al operationeel en zullen verder worden ontwikkeld en ook in de rest van het district worden geïmplementeerd. Het SAP draaide al langer in de units Zevenaar en Duiven en is onlangs ook in de andere units van start gegaan. Mogelijke kwaliteitsverbeteringen verdienen constante aandacht.

Motorvoertuigcriminaliteit
Het aantal aangiftes van diefstallen uit auto's (autoradio's, telefoons, routesystemen, laptops) is in 2002 explosief gestegen. Aangiftes van diefstallen van auto's zelf, dalen juist. Preventie gaat een grote rol spelen in het beteugelen van de diefstallen uit auto's. Het preventieproject `Niets erin, niets eruit' zal op korte termijn op parkeerplaatsen waar veel gestolen wordt gaan draaien. Daarin worden automobilisten gewaarschuwd geen waardevolle spullen in de auto achter te laten. De gemeente zal de waarschuwingsborden plaatsen.

Ook de volledige versie van het integrale jaarplan 2003 is te vinden op deze internetsite.

voor nadere informatie:
Miriam van de Geer
Politiedistrict Rivierenland
0316-368031