Cordaid


---


Cordaid Drie Koninginnendebat, 13 januari 2003

Staatssecretaris in debat bij Cordaid:

Geen hulp meer voor regeringen die bedrijfsleven verwaarlozen

Staatssecretaris Van Ardenne (ontwikkelingssamenwerking) denkt erover regeringen van ontwikkelingslanden uit te sluiten van Nederlandse hulp als ze niet particuliere bedrijven stimuleren. Agnes van Ardenne zei dit in het Drie Koninginnendebat van Cordaid op 13 januari in Den Haag.

Regeringen van 22 landen ontvangen nu hulp van de Nederlandse regering. Maar Van Ardenne heeft de Nederlandse ambassades in die landen gevraagd uit te zoeken of deze regeringen wel genoeg doen voor hun eigen bedrijfsleven. Zoniet, dan weet ik niet of we met zon land moeten doorgaan. Als ze alleen maar aandacht hebben voor zachte sectoren als onderwijs en gezondheidszorg, zal dat een belangrijke factor zijn bij de vraag we we met hen doorgaan.

De landen van de lijst van 22 moeten voldoen aan de eis van good governance. Tot nu toe is daarbij vooral gekeken naar de achte sectoren. Maar de harde sectoren zijn ook heel belangrijk, zei de staatssecretaris.

Dit laatste werd niet bestreden door de twee andere koninginnen in het debat, econoem Irene van Staveren (ISS) en ondernemer Nel van Dijk (VNO-NCW). Van Van Staveren mag Nederlands ontwikkelingsgeld rechtstreeks gaan naar bedrijven in landen van het Zuiden. Zij drong vooral aan op ondersteuning van midden- en kleinbedrijven, van vrouwelijke ondernemers en van bedrijven waar veel vrouwen in dienst zijn.

Van Dijk noemde politieke stabiliteit in een land, ook tussen bevolkingsgroepen, een geweldig belangrijke factor voor investeringen. Zij pleitte voor voorzichtig uitbreiden van de inschakeling van bedrijven bij ontwikkelingssamenwerking.

De sprekers in het Drie Koninginnendebat

Hans Kruijssen (Cordaid):

Hulporganisaties te sceptisch over bedrijven

Agnes van Ardenne (staatssecretaris):

Ruimte voor private sector

Ontwikkelingsorganisaties als Cordaid voorlopig niet betrokken bij een Akkoord van Vlaardingen over inschakeling van het bedrijfsleven bij ontwikkelingssamenwerking

Irene van Staveren (ISS):

Geen geld van ontwikkelingssamenwerking naar Nederlandse bedrijven!

Nel van Dijk (VNO-NCW):

Zonder economische samenwerking geen ontwikkelingssamenwerking

.