Partij van de Arbeid

WONEN

Sterk en sociaal: meer bouwen en eerlijk delen

De Partij van de Arbeid heeft een lange traditie op het gebied van bouwen en wonen. Die traditie is in de knel gekomen. Juist nu het zo hard nodig is om wonen mogelijk en betaalbaar te maken. Voor mensen die huren en voor mensen die (willen) kopen. Voor mensen die iets te zeggen willen hebben over hoe en waar ze wonen. Voor gemeenten en corporaties die zich tegenover projectontwikkelaars machteloos voelen.

Wij willen terug naar Jan Schaeffer en het woord bij de daad voegen "In gelul kun je niet wonen". Dit zijn onze voorstellen.


1. Aanpakken van verloederde stadswijken



* Op de daarvoor voor 5 jaar apart gezette bedrag van 1.4 miljard euro wilde het kabinet Balkenende EUR70 miljoen bezuinigen vanaf 2005. Dit maken wij ongedaan en stellen in totaal jaarlijks EUR200 miljoen beschikbaar.


1. Betaalbaar wonen



* De individuele huursubsidie moet blijven. De voorstellen om de huursubsidie meer inkomensafhankelijk te maken (CDA) zullen "scheefwoners" niet motiveren om door te verhuizen en verstoppen dus de woningmarkt.
* De regeling sociale koopsubsidie moet worden aangepast (bovengrens koopsom omhoog naar EUR182.000, bovengrens inkomen naar EUR42.019).


1. Fonds Stedelijke Vernieuwing voor wijkverbetering en nieuwbouw


* We beginnen nu met de voorbereiding van een solidariteitsheffing van rijke naar arme corporaties. Deze heffing geeft grote nieuwe mogelijkheden voor wijkverbetering en nieuwbouw in stedelijke vernieuwingsgebieden. Woningbouwcorporaties zouden met deze overheveling jaarlijks 10 000 extra sociale huur- en koopwoningen kunnen bouwen. Over de precieze vorm en inhoud vindt vanzelfsprekend overleg plaats met de sociale huursector.