Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 16-01-2003
Persberichten districten Heerlen en Kerkrade (RKey; 11.45 u) Donderdag, 16 januari 2003

District Heerlen en Kerkrade

Heerlen-Noord/Hoensbroek; hennep-ophaaldag
De politie Heerlen-Noord/Hoensbroek heeft afgelopen woensdag, tijdens een zogenaamde hennep-ophaaldag, controles uitgevoerd in totaal 7 woningen. De politie die aanwijzingen dat in deze woningen (ondermeer aan het Paardenstaarterf, Christiaan de Wetstraat in Heerlen, de Markgravenstraat, Akerstraat Noord en Julianastraat in Hoensbroek) hennep werd gekweekt, ging gisteren dan ook tot actie over. In een vijftal woningen werden hennepkwekerijen aangetroffen op zolder, in garages en in slaapkamers. In een tweetal woningen werd bij de controles niets aangetroffen. Totaal nam de politie ruim duizend hennepplanten, bijna anderhalve kilo oogst / gedroogde hennep, tientallen assimilatielampen, enkele honderden plantenbakken/potten en twee gas/alarmpistolen in beslag. In een enkel geval bleek in de woning te zijn geknoeid met de electriciteitsmeter, waarop Essent werd ingeschakeld. De politie maakt proces-verbaal op tegen de hennepkwekers.

Nuth; verkeerscontrole
De politie heeft afgelopen woensdagavond in Nuth, Vaesrade verkeerscontroles gehouden. Totaal werden daarbij 20 voertuigbestuurders bekeurd. De geconstateerde overtredingen varieerden van het overschrijden van de ter plaatse geldende maximumsnelheid, het onterecht voeren van de mistlampen/verlichting, het niet dragen van de autogordel tot het niet voeren van verlichting door fietsers.

Kerkrade; baldadigheid
Getuigen betrapten afgelopen woensdagavond op de Haanraderweg in Kerkrade twee jongens die uit baldadigheid/vandalisme een ruit van een abri / bushokje hadden vernield en met stenen aan het gooien waren. De getuigen waarschuwden de politie en hielden de jongens ter plaatse. De politie heeft beide aangehouden verdachten, twee jongens (11 jr) uit Kerkrade en Eygelshoven overgebracht naar het politiebureau waar de ouders werden ingelicht. Beide verdachten hebben de vernieling bekend en de politie maakt proces-verbaal tegen hen op, waarna ze door de ouders werden opgehaald.

Kerkrade; fikse boete
De politie heeft een 19-jarige man uit Moers (D) in het kader van een snelrechtprocedure en in overleg met het parket van de officier van justitie bekeurd met een boete van 260 Euro. Afgelopen woensdagavond, kort voor het einde van een voetbalwedstrijd in het voetbalstadion aan de Roda JC-Ring in Kerkrade, liet de Duitser demonstratief zijn broek zakken en bij het verlaten van het stadion bracht hij een hitler-groet in de richting van stadionpersoneel. De gewaarschuwde politie hield de Duitser meteen aan en bracht hem voor nader onderzoek over naar het politiebureau. De Duitser heeft de boete betaald, waarna hij naar huis kon vertrekken.

Kerkrade; op gestolen bromfiets
Het rijden zonder bromfietshelm door een tweetal bromfietsbestuurders, trok afgelopen woensdagmiddag op de Lichtenbergstraat in Kerkrade de aandacht van een politiepatrouille. Een stopte er na door de politie gegeven stopteken, echter de ander die het politie-stopteken negeerde, reed er vandoor. Onderweg gooide de bromfietsbestuurder gereedschap, een zogenaamde slotentrekker, weg (werd later teruggevonden en in beslag genomen). De politie reed deze bromfietsbestuurder achterna en wist hem op de Rembrand van Rijnstraat te achterhalen waarbij de bromfietsbestuurder ten val kwam. Daarop rende de bromfietsbestuurder er vandoor in de richting Beukenbosweg, alwaar de politie hem in de kraag kon vatten. Bleek dat de bromfiets waarop de bromfietsbestuurder, een 17-jarige jongen uit Heerlen had gereden, was gestolen. De gestolen bromfiets werd in beslag genomen. De aangehouden verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Vaals; onder invloed
Bij controle afgelopen nacht, woensdag op donderdagnacht op de Maastrichterlaan in Vaals van een 42-jarige automobilist uit Egchel bleek dat de man onder invloed zijn auto bestuurde. Ademanalyse in het politiebureau wees uit dat hij ruim tweemaal zoveel alcohol in zijn bloed had (ruim 1,1 promille) dan wettelijk maximaal is toegestaan (0,5). De verdachte kreeg een rijverbod en de politie maakt proces-verbaal tegen hem op.