CDA

Manifest Vitaal Platteland aangeboden aan minister Cees Veerman

Een groep CDA-prominenten - met name gedeputeerden, burgemeesters en provinciale voorzitters - heeft woensdagavond 15 januari op een verkiezingsmanifestatie in Deventer aan minister Cees Veerman (Landbouw, Natuurbeheer & Visserij) het Manifest Vitaal Platteland aangeboden.

"Het landelijk gebied omvat een substantieel deel van het grondgebied van ons land. In dit gebied is een belangrijke plaats weggelegd voor landbouw, natuur en recreatie. In de komen jaren staat de reconstructie van het platteland prominent op de agenda", aldus de opstellers van het manifest.

De opstellers vinden dat het CDA in de komende kabinetsperiode naast Zorg, Onderwijs en Veiligheid aandacht moet besteden aan een vierde thema, namelijk Vitaal Platteland. Aan dit thema moet invulling worden gegeven door vier hoofdopdrachten uit te voeren: vereenvoudiging van de regeling; decentraliseren van de uitvoering naar provincies en gemeenten, creëren van onorthodoxe beleidsinstrumeren en bundeling van geldstromen.

Het CDA moet zich bij voorbereiding en totstandkoming van een nieuw kabinet met kracht inzetten om de vitalisering van het platteland mogelijk te maken en daarvoor in de komende jaren de nodige aanvullende middelen beschikbaar te krijgen, "onder meer door het benutten van ruimte die kan ontstaan door een voorspoediger economisch klimaat dan thans voorzien, als ook door middelen die beschikbaar kunnen komen door bijvoorbeeld publieke-private samenwerkingsopties, herprioritering binnen het departement van Landbouw, Natuurbeheer & Visserij en inzet van Europese middelen, duurzaamheidsheffingen en andere onorthodoxe financieringsinstrumten."