Gemeente Heeze-Leende


Brandveiligheid uitgaansgelegenheden en instellingen neemt toe.

In de weken voorafgaand aan kerstmis en de jaarwisseling heeft de brandweer van Heeze-Leende extra gecontroleerd op brandveiligheid in de gemeente. Hieruit is gebleken dat het aantal overtredingen ten opzichte van vorig jaar afneemt.

In de decembermaand worden veel gebouwen verfraaid met allerlei versieringsmateriaal. Bovendien is dan vaak sprake van meer bezoekers en activiteiten dan normaal. Daarom is het juist dan nodig om extra aandacht te besteden aan de brandveiligheid van de toegepaste materialen. Uiteraard wordt ook gekeken naar andere aspecten van brandveiligheid zoals de aanwezigheid van nooduitgangen, het vrijhouden van vluchtwegen, de aanwezigheid van blusmiddelen en de goede werking van de noodverlichting.

Voordat de controles plaatsvonden heeft de brandweer van Heeze-Leende de eigenaren van uitgaansgelegenheden en instellingen schriftelijk geïnformeerd over de geldende richtlijnen omtrent brandveiligheid. Tevens heeft ze hierbij gemeld dat er mogelijk controles uitgevoerd zouden worden.

Uit de gehouden controles blijkt dat het aantal overtredingen dalende is ten opzichte van de vorige controles. Toen werden er door de brandweer 67 overtredingen (feestdagen eind 2001 én carnaval 2002) geconstateerd.
Tijdens de recente controles in december 2002 was er sprake van een achttal overtredingen. De controles voor aanvang van carnaval 2003 moeten nog gehouden worden, maar nu al kan de brandweer, gezien het geringe aantal overtredingen tijdens de feestdagen, concluderen dat het totaal aantal overtredingen zeker onder het aantal van 67 zullen blijven.

De daling van het aantal overtredingen komt enerzijds door preventie en voorlichting vanuit de brandweer en anderzijds door actieve informatie-inwinning door de eigenaren zelf. Blijkbaar nemen ook zij de brandveiligheid erg serieus en willen zij graag tijdig weten welke richtlijnen er gelden.

Bij het kleine aantal overtredingen ging het onder andere om het belemmeren van de vluchtweg, op de verkeerde hoogte aangebrachte versiering en de aanwezigheid van brandbaar materiaal. Deze overtredingen konden echter direct worden bijgesteld.