Ingezonden persbericht

Overheid moet te jonge koper alcohol straffen

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) de koepelorganisatie van de supermarkten in ons land, doet opnieuw een klemmend beroep op de overheid om kopers van alcohol en tabak onder de zestien jaar strafbaar te stellen. Steeds vaker en in toenemende mate veroorzaken jongeren overlast in supermarkten en worden zelfs winkelmedewerkers in supermarkten bedreigd als zij naar de leeftijd en het legitimatiebewijs van de jeugdige kopers vragen. Sommige supermarkten in buurten van scholen weren zelfs leerlingen tijdens de openingstijden van de scholen om overlast voor klanten en personeel te voorkomen.

Het CBL heeft bij het demissionaire kabinet Balkenende aangedrongen om haar verantwoording in deze te nemen. Bij herhaling heeft het CBL gepleit om een spoedwet in te dienen die mogelijk moet maken om jongeren op hun gedrag aan te spreken. Het CBL hoopt dat het nieuwe kabinet hier wel prioriteit aan geeft. Zo lang dit niet gebeurt blijven supermarkten last houden van jongeren die op een agressieve manier toch drank en tabak proberen te kopen.

Om de winkelmedewerkers te informeren en te trainen omtrent de leeftijdsgrens heeft de detailhandel de campagne "Soms moet je nee verkopen" ontwikkeld met 10.000 instructievideo's en DVD's, 50.000 brochures en campagnekranten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Miranda Boer of Sija de Jong, 070-3376200 of 06-51502772 / 06-51523307.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772