De Unie


CWI: Voorstellen CAO 2003

16 januari 2003 - Zoals u weet beginnen de CAO onderhandelingen op 17 januari 2003.

Voorstellenbrief voor CAO 2003

Inleiding
De UOV heeft nog steeds de ambitie om te komen tot een moderne CAO voor de CWI-organisatie. Dit betekent dat wij in deze CAO - onderhandelingen opnieuw aandacht willen besteden aan een aantal van deze onderwerpen. In het licht van de bewegingen binnen de organisatie zullen wij tevens aansluiten bij een aantal huidige ontwikkelingen. In deze voorstellenbrief is een beknopte samenvatting gegeven van onze voorstellen. Wij zijn natuurlijk bereid op het CAO overleg een nadere toelichting op onze voorstellen te geven.

Looptijd

1 jaar


Looneis
Structurele loonsverhoging van 2,5 % per 1 maart 2003

Eindejaarsuitkering
De UOV steekt in op een herziening van het criterium voor een resultaatafhankelijke eindejaarsuitkering. Wij willen tijdens het overleg bekijken in welke vorm en met welk percentage er in 2003 gewerkt gaat worden.

Employability
De UOV is voor het handhaven van de 5% norm t.b.v. faciliteiten en instrumenten in het kader van Employability. Naast bedrijfsopleidingsplan (instemming ondernemingsraad) zal er echter ook verdere invulling gegeven moeten worden aan de individuele opleidingsplanning voor medewerkers d.m.v. schriftelijk Persoonlijk Ontwikkeling Plan (POP). Wij willen hierover concrete afspraken maken. De UOV stelt tevens voor om bij het uitvoer van dit onderwerp gebruik te gaan maken van de Employability-scan die door vakbond De Unie op dit moment ontwikkeld wordt. Door middel van een een pilot kan met de ervaringen hiervan een plan uitgerold worden voor de hele CWI-organisatie.

CAO a la Carte / Levensfasegericht personeelsbeleid De UOV staat voor een verbreding van het levensfasegericht personeelsbeleid. Uitgangspunt zou mede kunnen zijn het rapport verkennings Levensloop dat in januari 2002 door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is uitgegeven. In dit kader spreekt de UOV zich uit om CAO a la carte systemen verder uit te breiden en kaders vast te leggen in de CAO. CAO a la Carte biedt ons inziens de beste mogelijkheden om maatwerk voor de individuele medewerker te garanderen.
De UOV stelt voor om in 2003 een task-force op te richten die opdracht geeft aan externe partijen om (delen van) een CAO a la Carte (verder) te ontwikkelen.

Ouderschapsverlof
De Unie herkent zich in de uitkomst van de werkgroep over het ouderschapsverlof.

Regeling werktijdvermindering ouderen werknemers De UOV herkent zich in het standpunt van de werkgever dat een aanpassing van bovenstaande regeling geen bezuinigingsdoelstelling is. Het in de werkgroep uitgewerkte voorstel van de regeling wordt ondersteund. De UOV stelt echter voor om in de overgangsbepalingen de leeftijd op 50 jaar te zetten. Het lijkt ons gezien de opbouw van het personeelsbestand een betere en haalbare oplossing.

Reïntegratie
De UOV stelt voor om binnen de paragraaf Arbeid en Gezondheid extra afspraken vast te leggen omtrent het onderwerp reïntegratie. De Unie stelt hierop voor om een onafhankelijk reïntegratie tussenpersoon te benoemen die als makelaar ingezet kan worden om alle individuele gevallen van reïntegratie van CWI- medewerkers te behandelen. Deze externe partij werkt in opdracht van CAO partijen.

Concrete opdracht voor 2003/2004
Het inrichten van een helpdesk voor Vestigings/afdelingsmanagement en medewerkers over reïntegratie vraagstukken en begeleiding van individuele werknemers.

Premiespaarregeling
De UOV meent dat de voordelen voor medewerkers van de door de overheid afgeschafte premiespaarregeling regeling niet mag eenzijdig kunnen worden afgenomen. Wij willen een afspraak maken tijdens deze CAO-onderhandelingen e.e.a. te compenseren.
De UOV behoudt zich het recht voor om tijdens de CAO onderhandelingen met nieuwe en/of gewijzigde voorstellen te komen.

Wij houden u natuurlijk op de hoogte over het verloop van de onderhandelingen via de Unie site.

Met vriendelijke groeten

Adrie van Bokkem
Bestuurder