NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

Studie naar aanlanding aardgas in de Eemshaven

Groningen Seaports en de N.V. NOM ondersteunen een haalbaarheidsstudie van de El Paso Corporation in Houston, USA, naar de mogelijkheid om vloeibaar gemaakt aardgas aan te voeren via de Eemshaven. Vloeibaar gemaakt aardgas, oftewel LNG, is geurloos, kleurloos, niet schadelijk voor het milieu en vormt de snelst groeiende tak van de aardgasindustrie.

De Eemshaven kan een uitstekende toegang bieden tot het internationale gasdistributienetwerk. Een LNG aanlandingspunt kan de toekomstige beschikbaarheid van aardgas waarborgen.

Samen met Groningen Seaports en N.V. NOM is El Paso Corporation in gesprek met een groot aantal partijen die bij dit project betrokken kunnen zijn, zoals gemeente, provincie, Rijkswaterstaat, mogelijke commerciële partners en ook milieuverenigingen. De studie zal rond de zomer zijn afgerond.

Als El Paso Corporation besluit tot vestiging in de Eemshaven zal de vaargeul een grotere diepgang krijgen. Bestaande en nieuwe klanten van Groningen Seaports zullen daarvan meeprofiteren.

Dit project past naadloos in het streven naar een 'energy valley' in Noord-Nederland.

14 januari 2003