Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 03-03

Den Haag, 16 januari 2003

NMa verdenkt acht bouwbedrijven van kartel omgeving Schiphol

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt acht bouwbedrijven van het maken van kartelafspraken over grote infrastructurele werken in de regio Haarlemmermeer, waaronder de luchthaven Schiphol. Van het redelijke vermoeden van deze overtreding van de Mededingingswet is rapport opgemaakt. De NMa verdenkt de acht ondernemingen van overleg om opdrachten onderling te verdelen. De acht bedrijven noemden zichzelf in dit verband ook wel de Noord-Holland Acht of de Schiphol Acht.

De acht bedrijven zijn: Ballast Nedam Infra Noord West B.V., Hollandsche Wegenbouw Zanen B.V. (waarvan de wegenbouwactiviteiten in 2000 zijn ondergebracht in HBG Civiel B.V.), Vermeer Infrastructuur B.V., Koninklijke Wegenbouw Stevin B.V., NBM Noord-West B.V., Wegenbouwmaatschappij J.Heijmans B.V., Koop Tjuchem B.V. en Ooms Avenhorn B.V.

De verdenking van de NMa heeft betrekking op de periode vanaf begin 1998 tot en met 2000 en betreft 15 grote infrastructurele projecten. De NMa heeft ook aanwijzingen dat de acht ondernemingen bij meerdere werken veilig wilden stellen dat andere ondernemingen niet lager zouden inschrijven en daarmee de gemaakte afspraken zouden verstoren. Door de afstemming hebben opdrachtgevers niet kunnen profiteren van prijzen die op basis van onderlinge concurrentie tot stand zijn gekomen. Het onderling afstemmen van het inschrijfgedrag bij aanbestedingen wordt als een zeer zware overtreding van de Mededingingswet aangemerkt.

De NMa startte het onderzoek in januari 2002 en baseert zich onder meer op gegevens uit de schaduwboekhouding van de onderneming Koop Tjuchem en materiaal dat is aangetroffen bij bedrijfsbezoeken in april en september 2002.

De ondernemingen kunnen nu reageren op het rapport. Daarna stelt de NMa definitief vast of sprake is van een overtreding en, zo ja, of de NMa een boete oplegt.

De NMa doet met een speciaal team onderzoek naar kartelvorming in de bouwsector. In 2002 maakte de NMa in vijf gevallen rapport op over verboden afspraken in de bouwsector.