IVW


Inspectie verkeer en waterstaat breidt uit met divisie rail

De Inspectie Verkeer en Waterstaat is op 1 januari 2003 uitgebreid met de divisie Rail. Op die datum is de afdeling Spoorwegveiligheid van Railned overgegaan naar de Inspectie. De divisie Rail houdt toezicht op het treinverkeer op het hoofdnet, interlokale trams, metro en historische spoorlijnen.Veiligheid van reizigers, personeel, kruisend verkeer, passanten en mensen die op of rond de rails werken staat daarbij voorop. Met de vorming van deze divisie is het toezicht op het spoorverkeer een onafhankelijke overheidstaak geworden.

De divisie Rail is gevestigd in Utrecht en heeft regionale kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Zwolle en Eindhoven. De divisie telt ruim zestig medewerkers. De gehele Inspectie Verkeer en Waterstaat bestaat nu uit ongeveer 1100 medewerkers. Naast het toezicht op vervoer over weg en water en door de lucht, heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) nu ook het toezicht op railvervoer in haar takenpakket. In oktober 2002 kreeg de IVW met de vorming van de divisie Water het toezicht op de naleving van de 'natte' milieuregels en milieuwetten binnen haar organisatie.

De spoorwegveiligheid wordt bepaald door factoren als de veiligheid van de voertuigen, de veiligheid van de infrastructuur, de bekwaamheid van het spoorwegpersoneel en de deugdelijkheid van de bedrijfsvoering. Daarnaast is vooral ook een goede samenhang tussen de verschillende partijen die actief zijn in het railvervoer van belang.

De divisie Rail bewaakt de spoorwegveiligheid door inspecties, het afgeven van veiligheidsattesten aan vervoerders, het verstrekken van erkenningen en het certificeren van technische systemen. Steeds vaker gelden hiervoor de procedures die de Europese Unie voorschrijft. De divisie doet ook onderzoek naar de oorzaak van ongelukken en incidenten.

Henk Houtman, 070 - 351 74 84
Cecile Seignette, 030 - 236 31 53

16 jan 03 13:14