VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

Carice van Houten hoofdrol in prijswinnend toneelstuk Het Bewijs

Grootste Amerikaanse toneelhit van de afgelopen twee jaren naar Nederland

Actrice Carice van Houten gaat de hoofdrol vervullen in het toneelstuk Het Bewijs van de Amerikaanse David Auburn. Het Bewijs (Proof) is sinds de première in oktober 2000 op Broadway een grote hit. De vakjury van de Tony Awards riep Proof in 2000 uit tot het beste Amerikaanse toneelstuk. Naast Carice van Houten (bekend van onder meer de Annie Schmidt-verfilming Minoes en de musical Foxtrot), speelt Jules Hamel in Het Bewijs. De regie van Het Bewijs komt in handen van Peter Oosthoek, die voor Joop van den Ende Theaterproducties onder meer Verzameld Werk regisseerde met Ellen Vogel en Roos Ouwehand.

In Het Bewijs draait alles om Catherine, de 25-jarige dochter van een legendarische en geniale wiskundeprofessor, die net als hij beschikt over een groot wiskundig talent. Als haar vader ziek wordt, verzorgt zij hem tot aan zijn dood. In zijn nalatenschap ontdekt een favoriete student van haar vader een uniek wiskundig bewijs. Zo uniek dat het de hele internationale wiskundewereld op zijn kop zou kunnen zetten. Maar was de vader van Catherine wel zo geniaal?

De rol van Catherine wordt beschouwd als de meest interessante jonge vrouwenrol van het moment. Naast een Tony Award voor het beste Amerikaanse toneelstuk, ontving hoofdrolspeelster Mary-Louise Parker (Bullets over Broadway en The Client) een Tony Award voor haar rol als Catherine. Ook kreeg het stuk de prestigieuze Pulitzer Prijs toebedeeld. In Engeland is Het Bewijs eveneens met veel succes gespeeld en trok het avond aan avond volle zalen. Daar werd de hoofdrol gespeeld door Gwyneth Paltrow, die destijds voor haar rol in Shakespeare in Love een Oscar won.

Voor de andere rollen in Het Bewijs is Joop van den Ende Theaterproducties nog in onderhandeling. Het Bewijs wordt vanaf 27 september 2003 enige weken gespeeld in Het Compagnietheater in Amsterdam waarna een tournee volgt langs diverse theaters in het land.


---

---
Noot voor de redactie/