Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS
http://minvws.nl

VWS: De Geus wil Ambulancezorg versterken

Donderdag 16 januari 2003, nummer 4


Demissionair minister De Geus (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil dat de ambulancezorg in Nederland structureel verbeterd wordt. Op dit moment zijn er nog teveel plekken in het land waar ambulances niet op tijd bij patiënten kunnen komen. De meest urgente knelpunten zullen direct worden aangepakt. Demissionair minister De Geus zal hiervoor direct een eenmalig bedrag beschikbaar stellen, zodat alvast begonnen kan worden met de uitvoering van de plannen. Een nieuw kabinet zal extra structureel geld ter beschikking moeten stellen. De Geus zegt dit in reactie op het spreidings- en beschikbaarheidsplan 'Ambulances binnen bereik' van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit onderzoek is in opdracht van de minister van VWS uitgevoerd.

Een structurele verbetering van de ambulancesector kan worden bereikt door een combinatie van maatregelen. De bestaande ambulanceposten in het land zullen voor een deel verplaatst moeten worden. Daarnaast zullen er extra ambulancestandplaatsen bij moeten komen. Uitbreiding met drie extra standplaatsen bovenop de bestaande 195 standplaatsen is denkbaar. Bovendien kunnen ambulances sneller bij een spoedgeval aanwezig zijn als ze niet alleen maar op hun standplaats blijven wachten maar ook 'mobiel' zijn.

Op dit moment kan 87% van de burgers binnen de aanrijtijd van 15 minuten bereikt worden. De Geus wil dat dit in ieder geval wordt verhoogd naar 95%. Dat lukt alleen als rijk, provincies, gemeenten, zorgverzekeraars en de ambulancesector de handen ineen slaan.

De minister stuurt het rapport door naar de koepelorganisaties die de komende weken hun commentaar kunnen leveren. De uitkomsten van deze adviezen worden meegenomen door de landelijke stuurgroep Ambulancezorg die verantwoordelijk is voor de verdere uitwerking van het plan. In deze stuurgroep hebben vertegenwoordigers zitting van de landelijke koepels van provincies, gemeenten, zorgverzekeraars en ambulancezorg.

Het volgende kabinet zal besluiten moeten nemen over de financiering en verantwoordelijkheidsverdeling in de ambulancesector.


-o-o-o-