Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT)

Persbericht van de AWT
16 januari 2003

Naar een nieuw contract tussen onderzoek en samenleving De Nederlandse economie en samenleving hebben dringend behoefte aan een flinke kennisimpuls. Dat vergt extra investeringen. Maar nog veel belangrijker is dat het politieke en maatschappelijke commitment voor wetenschap en technologie toenemen. Zo schrijft de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid in zijn advies 'Naar een nieuw maatschappelijk contract'.

Publieke kennisinstellingen, zoals universiteiten en TNO, staan onder grote druk. Van hen wordt in toenemende mate verwacht dat zij oplossingen aanleveren voor economische en maatschappelijke problemen. Daartoe worden zij aangezet zich nog sterker te oriënteren op de buitenwereld. Bovendien hebben publieke kennisinstellingen nadrukkelijk een taak gekregen in het uitdragen van nieuwe inzichten en technieken naar belanghebbenden en het brede publiek.

De AWT onderstreept dit beleid richting de kennisinstellingen, maar acht het eenzijdig. Een grotere gerichtheid van kennisinstellingen op economische en maatschappelijke problemen sorteert weinig effect zolang maatschappelijke partijen zélf te weinig stappen zetten. De vervlechting tussen onderzoek en samenleving kan niet alleen van kennisinstellingen komen. Maatschappelijke partijen moeten zelf de interactie met hen opzoeken. Ze moeten hun kennisbehoefte duidelijk maken en open staan voor nieuwe mogelijkheden en antwoorden.

Uitgaande van deze gedachte komt de AWT met vier aanbevelingen, gericht aan evenzovele partijen.

* Politieke leiders moeten wetenschap en innovatie hoog op de politieke agenda zetten. Politiek commitment en mandaat zijn onontbeerlijk voor een hoogwaardige kennissamenleving. De regering moet het belang van wetenschap en innovatie onderstrepen en dienovereenkomstig handelen.

* Sociale partners moeten concrete afspraken maken over de stimulering van wetenschap en innovatie. Dit onderwerp moet onderdeel zijn van het sociaal-economisch overleg.
* Een grotere mate van concerted action voor wetenschap en innovatie in de publieke sector is noodzakelijk. Waar maatregelen elkaar tegenwerken, moet de overheid zorgdragen voor samenhang in beleid. De overheid moet bovendien maatschappelijke vraagstukken voorzien van een krachtige kennisimpuls, op basis van een departementsoverstijgende aanpak.

* Publieke kennisinstellingen moeten verder moderniseren. Zij moeten meer focus aanbrengen in hun onderzoek, meer flexibiliteit betrachten bij hun programmering en meer ruimte bieden aan excellentie. Dit vergt een daadkrachtig wetenschaps- en innovatiebeleid.

Om Nederland uit te bouwen tot een kennissamenleving van wereldformaat, dienen veel partijen een bijdrage te leveren. De overheid moet die veelheid aan bijdragen aanjagen en coördineren. De AWT pleit daarom voor een kabinetsbreed masterplan inzake de kennissamenleving met een departementsoverstijgende regie.

De AWT sluit zijn advies af met een krachtig pleidooi voor meer investeringen in wetenschap en innovatie. Vandaag plukken we de vruchten van de investeringen en inspanningen van de generaties voor ons. Om onszelf en de generaties na ons te laten oogsten, zijn extra investeringen nodig in plaats van bezuinigingen. Put your money where your mouth is.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:

Mw. dr. V.C.M. Timmerhuis, secretaris AWT
telefoon: 070-3110929

Het advies Naar een nieuw maatschappelijk contract. Synergie tussen publieke kennisinstellingen en de Nederlandse kennissamenleving (AWT-advies nr. 50) kan besteld worden bij de AWT: Telefoon: 070-3639922
Fax: 070-3608992
Email: secretariaat@awt.nl

k