Universiteit van Utrecht

>

Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Sociale Wetenschappen

16 januari 2003

Sociale akkoorden werken door in CAO-overleg

Sociale akkoorden, zoals bijvoorbeeld het recente najaarsakkoord over loonmatiging, blijken in het verleden in ruime mate te zijn doorgewerkt in het CAO-overleg binnen bedrijven en sectoren. Dit concluderen dr. René Torenvlied en zijn onderzoeksgroep, verbonden aan de capaciteitsgroep Sociologie/ICS (Interuniversity Center for Social Science and Methodology) van de Universiteit Utrecht. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd in nauwe samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zijn onlangs gepubliceerd in het sociaal-wetenschappelijke tijdschrift Beleid en Maatschappij.

Volgens Torenvlied steunt het onderzoek dus niet de veel gehoorde stelling dat sociale akkoorden vooral een symbolische waarde hebben en van weinig betekenis zijn voor CAO-overleg in bedrijven en sectoren. De akkoorden blijken toch belangrijk te zijn voor de vorming van arbeidsvoorwaarden in Nederland. Ondanks vage formuleringen en ondanks het feit dat CAO-onderhandelaars niet gebonden zijn aan sociale akkoorden en er vaak weinig parate kennis over hebben.

Doorwerking is het sterkst in de beleidsnota's van de centrale werknemersorganisaties: van 80 procent bij vakcentrale FNV naar rond 50 procent bij andere vakcentrales. Doorwerking is minder sterk in de voorstellen van de CAO-onderhandelaars: voor vakbonden 30 procent in 1998 en 50 procent in 1999; voor werkgeversorganisaties 24 procent in 1998 en 32 procent in 1999. Doorwerking in de CAO-akkoorden is in het algemeen meer dan 30 procent. De aanbevelingen uit een akkoord verdwijnen niet. In de loop van de tijd is bijvoorbeeld de doorwerking van het sociale akkoord 'Agenda 2002' juist toegenomen.
Uit de analyse van de doorwerking van 'Agenda 2002' in het CAO-overleg over de grootmetaal in 1997 blijkt daarnaast dat vooral aanbevelingen met grote steun van centrale werkgevers en werknemersorganisaties op de agenda van CAO-overleg komen.
Een analyse van loonontwikkeling laat zien dat de maximale looneis van de Centrale FNV de ontwikkeling van de CAO-lonen mede heeft bepaald. De aanbevelingen tot loonmatiging zijn doorgewerkt omdat binnen de FNV wordt gecoördineerd op de looneisen van FNV onderhandelaars.

Voorlichter Roy Meijer, (030) 23 3705, r.meijer@csc.uu.nl