Nederlandse Spoorwegen Persbericht
Utrecht, 16 januari 2003

NS: Overheid moet toezegging extra Spoorwegpolitie nakomen

Sociale veiligheid in drie proefprojecten verbeterd

NS president-directeur Veenman dringt er op aan dat de eerder door de overheid toegezegde 200 man extra spoorwegpolitie er ook komen. Hij zei dit bij de presentatie van de resultaten van drie proefprojecten op het gebied van sociale veiligheid. NS werkt met de spoorwegpolitie, regiopolitie, justitie en gemeenten samen om de veiligheid op Station Lelylaan, de Flevolijn en de Zoetermeerstadslijn te verbeteren. De resultaten van de samenwerking zijn zeer positief. Voortzetting en uitbreiding van al deze projecten zijn onzeker omdat de spoorwegpolitie onvoldoende capaciteit heeft.

Veenman: "De resultaten van onze samenwerking in drie proefprojecten toont aan dat de inzet van extra mensen voor toezicht en controle helpt om de veiligheid te verbeteren. Om dit succes te handhaven en ook op andere plekken te kunnen behalen is het noodzakelijk dat de overheid snel haar toezegging nakomt en budget beschikbaar stelt voor 200 man extra spoorwegpolitie". Hij riep de politiek op dit punt nu op te pakken. Veenman deed zijn oproep in aanwezigheid van Peter van Haasteren, plaatsvervangend diensthoofd van de Spoorwegpolitie, die bij de presentatie aanwezig was.

NS dringt al langer aan op meer agenten. Bij de opening van het anti-agressie trainingscentrum van NS op 2 mei 2002 zegde Minister Netelenbos toe in haar aanvalsplan Sociale Veiligheid 200 man extra spoorwegpolitie op te nemen. Bij de presentatie van het plan door Minister De Boer bleek dat dit aantal was teruggebracht tot slechts 51.

In de bijlage bij dit bericht vind u een korte beschrijving van de drie proefprojecten en de resultaten.


***