Gemeente Nieuwegein

Inspraak over buurtpark Galecopperzoom

Als uitwerking van het stedenbouwkundig plan Galecopperzoom is een ontwerp gemaakt voor een buurtpark tussen de Galecopperwetering en de Galecopperlaan. Het is de bedoeling dat dat park een groene buffer gaat vormen tussen de woonwijk en de nog te bouwen bedrijfsgebouwen. Het definitieve ontwerp van het park ligt voor iedereen van maandag 20 januari tot en met vrijdag 7 februari ter inzage in het infocentrum van de Stadswinkel in het gemeentehuis en in buurtcentrum De Boog, aan het Thorbeckepark 183.

Het buurtpark gaat volgens het plan bestaan uit drie delen:
-het westelijke deel wordt bosrijk in aansluiting op het Rundubos en de beplanting rond de wielerbaan
-in het middendeel worden de bestaande weilanden met schapen gehandhaafd waardoor het landelijke karakter van dit gebied behouden blijft
-het oostelijk deel houdt een meer open karakter met daarbinnen een trapveldje en speelruimte voor kleine kinderen maar ook voor kinderen boven de tien jaar

In september van het vorig jaar is al een informatieavond gehouden over het (toen nog voorlopige) ontwerp voor het park. De meeste bezoekers konden zich in hoofdlijnen goed vinden in het plan. Een aantal van de opmerkingen en suggesties van buurtbewoners over de uitvoering zijn in het definitieve plan verwerkt of nader uitgewerkt. Daarbij gaat het onder meer om het volgende:

? Op de informatieavond werden verschillende alternatieve speeltoestellen getoond voor kinderen van tien jaar en ouder. De bezoekers van de avond spraken hun voorkeur uit voor houten en liefst spannende speeltoestellen. Ook wilde men graag iets voor kleinere kinderen.

? De speelplek komt als geheel circa twee meter hoger te liggen dan het omringende maaiveld terwijl aan de noord en westkant een grondwal wordt gemaakt die ongeveer zeven meter hoger ligt dan het omringend maaiveld. Hiermee ontstaat een beschutte speelplek. De hoogteverschillen bieden extra spelmogelijkheden, 's zomers is er op de dijk een aparte plek om te spelen en kun je het talud op en af rennen, bij sneeuw kan er heerlijk vanaf gesleed worden.

? Het trapveld zal in asfalt worden uitgevoerd. Rond het trapveld komt een hekwerk, aan de beide korte zijden ongeveer vijf meter hoog en aan de lange zijden circa één meter. Bij het trapveld worden drie afdakjes aangebracht; plekken om je jas of tas neer te leggen of bij regen even te schuilen. Er is voor deze vrij open afdakjes gekozen omdat ze met een gebogen dakvorm goed in de sfeer en schaal van het park passen en geen afsluitende elementen in het park vormen.

Bij de tekening van het definitief ontwerp zijn van een aantal onderdelen uit het plan zoals de speeltoestellen en de geplande afdakjes schetsen en foto's opgenomen om een zo compleet mogelijk beeld te geven van de voorstellen.

Planning
Na de voorbereiding en de aanbesteding verwacht de gemeente na de zomer te kunnen starten met de uitvoering van het plan. De werkzaamheden duren ongeveer vijf maanden. Begin 2004 kan het buurtpark dus helemaal klaar zijn.

Reacties
Belanghebbenden kunnen tot 7 februari 2003 een schriftelijke reactie op het plan insturen naar de gemeente Nieuwegein, t.a.v. de heer H. Klinkhamer, Postbus 1, 3430 AA Nieuwegein.