Gemeente Nieuwegein

Plannen Kinderboerderij / dierenweides aangepast na inspraak

Burgemeester en wethouders van Nieuwegein hebben een gewijzigde nota Kinderboerderij en dierenweides vastgesteld. In de nota staan voorstellen om het functioneren van Kinderboerderij IJsselstee en de Nieuwegeinse dierenweides te verbeteren. De belangrijkste voorstellen zijn: het behoud van de vier bestaande dierenweides op de huidige plaats en de aanleg van een vijfde dierenweide in Galecop, meer samenwerking tussen de kinderboerderij en de andere voorzieningen op het terrein en meer educatieve-recreatieve activiteiten. Ook wil het college het onderhoud van de kinderboerderij en dierenweides verbeteren. De gemeenteraad besluit uiteindelijk over de plannen.

Concrete voorstellen


* De vier bestaande dierenweides zullen worden behouden op de plaats waar ze nu staan. In het oorspronkelijk plan zou de dierenweide Batau-Zuid worden verplaatst naar Galecop en de dierenweide Hoogzandveld naar een andere plek in Nieuwegein-Zuid. Naar aanleiding van inspraakreacties van omwonenden is het plan op dit punt aangepast. Het college stelt nu voor om wel een vijfde dierenweide te realiseren in Galecop.

* Om de samenwerking tussen Kinderboerderij IJsselstee, en de andere voorzieningen op het terrein - het Milieu Educatief Centrum (MEC), de nog te verplaatsen Wipwatermolen en het Historisch Museum Warsenhoeck - te verbeteren is de gemeente van plan om de inrichting van het terrein zodanig te veranderen dat het één geheel wordt. De dieren worden meer verspreid over het (nieuwe) terrein. De looproute wordt uitgebreid middels een brug aan de zijkant van het MEC om doorloop mogelijk te maken naar het terrein van de kinderboerderijen. Rondom de kinderboerderij komt een uitbreiding van het wandelpad.

* De educatieve activiteiten die het MEC op de kinderboerderij verzorgt moeten gewaarborgd worden en een structureel karakter krijgen. De gemeente heeft in 2000 al uitbreiding gerealiseerd om structureel aandacht te geven aan het Natuur en Milieu Educatie-aanbod voor met name het basisonderwijs. In 2001 is de gemeente nagegaan welke lessen voor midden- en bovenbouw voor de jaren vanaf 2002 kunnen worden ontwikkeld. De gemeente gaat nu een recreatief-educatief medewerker) aanstellen die verantwoordelijk is voor de organisatie van de recreatieve-educatieve activiteiten en uitbreiding van producten, zoals speur-, wandel- en puzzeltochten.

* Vanwege het achterstallig onderhoud en de verscherpte milieuwetgeving is de gemeente van plan een aantal ingrijpende aanpassingen en veranderingen op de kinderboerderij en de dierenweides door te voeren. De belangrijkste is een combistal.
Achtergrond van de voorstellen
De functie van kinderboerderijen is de laatste jaren sterk veranderd. Vroeger was een kinderboerderij een terrein waar bezoekers in contact werden gebracht met dieren en boerderij-ambachten. Educatie en recreatie stonden hierbij centraal. Tegenwoordig spelen kinderboerderijen een veel belangrijkere en actievere rol bij de gehele natuur- en milieu-educatie én recreatie in de stedelijke woonomgeving. Recreatie en educatie staan hierbij nog steeds centraal, maar worden op een andere manier toegepast en uitgevoerd. Het gaat er voornamelijk om de bezoeker te interesseren voor natuur en milieu en hem te ondersteunen bij milieuvriendelijk gedrag.

Kinderboerderij IJsselstee is bij deze ontwikkeling achtergebleven en zal een aantal veranderingen moeten ondergaan, wil zij zich kinderboerderij-nieuwe-stijl kunnen noemen. Desondanks is het een zeer gewaardeerde en (daardoor) druk bezochte voorziening. De kinderboerderij heeft duidelijke potenties op het gebied van educatie en recreatie.

Inspraak en procedure
Het oorspronkelijke voorstel heeft twee maanden ter inspraak gelegen. In totaal zijn er 15 reacties op gekomen, waarvan 2 handtekeningenacties.

Het voorstel wordt op 6 februari besproken in de Commissie Sociale omgeving en cultuur (SOC). De gemeenteraad neemt naar verwachting op 6 maart een besluit over de voorstellen.

Invoerdatum 16-1-2003