Programmabureau Advies Overheid.nl

Staatssecretaris Phoa opent internetsite toekomstig emancipatiebeleid

Vandaag heeft demissionair staatssecretaris Phoa van Emancipatie en Familiezaken de internetsite www.mannenwordenerbetervan.nl geopend waarop mensen hun wensen kenbaar kunnen maken voor het toekomstige emancipatiebeleid.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil het publiek actief betrekken bij het formuleren van nieuw emancipatiebeleid. De informatie en ideen die mensen op de internetsite achterlaten zullen worden gebruikt voor dit beleid.

Hierbij gaat het allereerst om regelingen om de deelname van mannen aan zorg en huishoudelijke taken te vergroten en de deelname van vrouwen aan arbeid, bestuur en besluitvorming te stimuleren. Een tweede belangrijk thema is de keuzevrijheid die het mensen mogelijk moet maken hun leven naar eigen inzicht in te delen. Een vraag die hierbij centraal staat is hoe de combinatie van werk en zorg makkelijker kan worden gemaakt. Verder zal geweld achter de voordeur een belangrijk onderwerp van inspraak zijn. Uit onderzoek blijkt dat n op de vijf mannen zijn vrouw slaat. Gezocht wordt naar antwoorden op vragen als: hoe kunnen deze mannen worden gestopt en hoe komt het dat omstanders geen actie ondernemen? Ook zal aandacht worden besteed aan de emancipatie van allochtone vrouwen. Een belangrijke vraag hierbij is hoe het beste kan worden omgegaan met elementen uit andere culturen die moeilijk verenigbaar zijn met Nederlandse opvattingen over de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen.

Belangstellenden kunnen hun ideen en wensen over deze onderwerpen gedurende zes weken aanleveren via www.mannenwordenerbetervan.nl. Op basis van de via internet verzamelde informatie zullen conceptaanbevelingen worden geschreven. Hierop kan vervolgens tijdens een bijeenkomst met deskundigen op 24 april aanstaande en gedurende vier weken via internet worden gereageerd. Tot slot zullen de definitieve aanbevelingen voor het toekomstige emancipatiebeleid worden vastgesteld en in de vorm van een boekje worden verspreid. (Persbericht Ministerie van SZW)

www.ictu.nl