---

Kamervragen en antwoorden
---

Bezuinigingen in Duitsland

16-01-2003

Beantwoording Kamervragen omtrent ´Bezuinigingen in Duitsland´ In bijlage bied ik u aan de antwoorden op de kamervragen van het lid Timmermans (2020304320 d.d. 10 december 2002).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

1 Kent u de plannen van de Duitse regering voor bezuinigingen bij Defensie?

Ja. Het defensiebudget 2003 was vastgesteld op 24.388 mln euro. In november 2002 werd een besparing opgelegd aan de Bundeswehr van netto 51 mln euro. De Duitse minister Struck heeft in dat kader maatregelen genomen om binnen het beschikbaar budget voor 2003 te blijven. Daarbij heeft hij voor het voorjaar van 2003 een nota aangekondigd ("Verteidigungspolitische richtlinien"; VPR), waarin alle lopende projecten onder de loep worden genomen.

2 Wat zijn de gevolgen van deze plannen voor de Duits-Nederlandse samenwerking in het geïntegreerde legerkorpshoofdkwartier in Münster? Bent u hierover door uw Duitse ambtgenoten geraadpleegd? Zo ja, wat is hiervan het resultaat?

3 Wat zijn de gevolgen van de plannen voor de samenwerking van de beide marines? Zijn er mogelijkheden voor verdergaande samenwerking en taakspecialisatie, zoals door minister van Defensie Struck is aangekondigd? Op welke gebieden en voor welke taken ziet u die mogelijkheden?

4 Welke gevolgen zijn er voor gemeenschappelijke materieelprojecten, zoals de NH-90 helikopter, het Fennek-project, het GTK-project en de PzH 2000? Kunt u de Kamer op korte termijn een overzicht sturen van alle gevolgen voor deze en mogelijk andere projecten?

5 Bent u van plan op korte termijn in overleg te treden met uw Duitse collegas om e.e.a. te bespreken? Zo ja, kunt u de Kamer van de resultaten van dit overleg op de hoogte brengen?

De Duitse minister van defensie heeft aangekondigd dat er onderzoek moet worden verricht naar de structuur van de besturingsorganisatie ("Führungsorganisation") van de Bundeswehr. De mogelijke gevolgen van de uitkomsten van dit onderzoek voor de Duits-Nederlandse samenwerking in het geïntegreerde legerkorpshoofdkwartier zijn nog niet bekend. Dit geldt met inachtname van de VPR ook voor de, eventueel verdergaande, samenwerking tussen beide marines en de verschillende materieelprojecten. Zodra meer duidelijkheid bestaat, zal ik in overleg treden met mijn Duitse collega en u op de hoogte brengen van mogelijke implicaties.

Nieuws Ministerie van Defensie