Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Azië en Oceanië

Afdeling Zuid-Azië

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

16 januari 2003

Behandeld

Louise Huijbens

Kenmerk

DAO-004-03

Telefoon

070 - 348 52 60

Blad


1/4


Fax

070 - 348 53 23

Bijlage(n)


1


E-Mail

louise.huijbens@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen de leden Dittrich, Van der Staaij, Terpstra en Koenders over de nasleep van de bomaanslag in Bangladesh.

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het leden Dittrich, Van der Staaij, Terpstra en Koenders over de nasleep van de bomaanslag in Bangladesh. Deze vragen werden ingezonden op 19 december 2002 met kenmerk 2020304860.

De Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking

A.M.A. Van Ardenne-Van der Hoeven

Antwoord van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, staatssecretaris voor Ontwikkelings-samenwerking, op vragen van de leden Dittrich, Van der Staaij, Terpstra en Koenders

Vraag 1

Is het u bekend dat in de nasleep van de bomaanslag in Mymensingh verschillende oppositieleden en journalisten zijn gearresteerd in Bangladesh en dat vele anderen met de dood zijn bedreigd?

Antwoord

Mij is bekend dat de bomaanslagen in Mymensingh een golf van arrestaties heeft veroorzaakt. De door u gesuggereerde berichten over doodsbedreigingen kan ik niet bevestigen, aangezien de betrouwbaarheid van deze berichten in de politieke context van Bangladesh moeilijk is vast te stellen.

Vraag 2

Is het u bekend dat twee voor de BBC werkende en gearresteerde buitenlandse journalisten inmiddels zijn vrij gelaten, terwijl hun collega's uit Bangladesh nog vastzitten?

Antwoord

Ja, dit is mij bekend. Eén van de twee lokale journalisten werd op 22 december 2002 vrijgelaten.

Vraag 3

Hoe is naar uw oordeel de huidige situatie in Bangladesh als het gaat om persvrijheid en vrijheid van meningsuiting?

Antwoord

Naar mijn oordeel is in algemene zin sprake van een verslechtering van de mensenrechtensituatie in Bangladesh. Dit jaar hebben zich incidenten voorgedaan die er op duiden dat onder meer de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in het gedrang zijn.

Vraag 4

Als naar uw oordeel die vrijheden in Bangladesh in het gedrang zijn, welke actie gaat u dan nemen en in hoeverre heeft dit gevolgen voor de ontwikkelingsrelatie van Nederland met Bangladesh?

Antwoord

De door het leger uitgevoerde operatie "Clean Heart" heeft tot doel de vergaande verslechtering van de openbare orde te keren. Op zich is dit een verdedigbare actie. Naast vele criminele elementen zijn daarbij echter ook andere personen opgepakt. Verder is de vraag gerechtvaardigd of het leger de meest geëigende instantie is om een dergelijke operatie uit te voeren. Op 9 januari jl. werd een EU-Troika démarche uitgevoerd waarin de zorgen over de golf van arrestaties en het verloop van de operatie werden besproken met de Bengalese overheid. Tevens werd een beroep gedaan op de regering om de vrijheden die door deze operatie in het gedrang zijn gekomen, te herstellen.

Ik acht het in dit stadium te vroeg om de gevolgen van operatie 'Clean Heart' in verband te brengen met een herziening van de OS-relatie.

===