Aedes

Niet massaal bijbouwen van goedkope huurwoningen

16 januari 2003

Reactie Aedes op voorstellen Groen Links en PvdA

Aedes ziet geen oplossing in het plan van Groen Links om massaal goedkope huurwoningen bij te bouwen. "Daarvan zijn er in Nederland al meer dan genoeg. De nieuwbouw moet zich vooral richten op meer duurdere huurwoningen én betaalbare koopwoningen, zodat er doorstroming op gang komt. Dan komen de goedkope woningen vanzelf vrij voor starters op de woningmarkt", aldus Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen.

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, is blij met de vandaag gepresenteerde plannen van PvdA en Groen Links over de aanpak van de woningnood. "Vele jaren heeft het onderwerp wonen geen prioriteit gehad op de Haagse agenda. Nadat de woningcorporaties afgelopen zomer aan de alarmbel hebben getrokken, krijgt het wonen weer de aandacht die het verdient", aldus Van Leeuwen.

Om doorstroming op de woningmarkt te realiseren staat, volgens de brancheorganisatie van woningcorporaties, het vergroten van de nieuwbouwproductie bovenaan de prioriteitenlijst. Daar is door minister Kamp een begin mee gemaakt, maar dat zal in een nieuwe kabinetsperiode ook moeten worden doorgezet. "Laten we dan eerst beginnen om met een rode pen door de regelgeving en procedures heen te gaan."

Het PvdA-plan om de bezuinigingen op de wijkverbetering terug te draaien is een goede zaak, vindt Aedes. Dit geld had het CDA daarentegen willen gebruiken om infrastructurele projecten te financieren zoals de Hanzelijn en de A2-tunnel in Maastricht. "Gemeenten en woningcorporaties hebben een grote klus te klaren in de stedelijke vernieuwing. Dat dit belangrijk is, blijkt ook uit het aanwijzen van 50 prioriteitswijken door minister Kamp. Hiervoor is veel geld nodig", aldus Van Leeuwen.

De PvdA wil verder dat rijke woningcorporaties bijspringen waar arme woningcorporaties geld tekort komen. Groen Links pleit voor het gedwongen herverdelen van corporatievermogen. Aedes is voorstander van het matchen van taken en middelen, maar vindt wel dat dit binnen de eigen sector en op basis van ondernemerschap moet gebeuren. Een verplichting tot collegiaal financieren is volgens Aedes onnodig en contraproductief. "Woningcorporaties die geld tekort komen om een klus in de stedelijke vernieuwing te klaren, zullen zelf op zoek moeten gaan om de financiering rond te krijgen. Daar lopen ze niet voor weg. Herverdelen door middel van heffingen en subsidies is daar niet de juiste methode voor. Ondernemerschap levert veel meer op dan achterover hangen tot het geld naar je toe wordt gebracht."

Voor meer informatie over dit persbericht kan de pers contact opnemen met Babet Verstappen, persvoorlichter van Aedes, (035) 626 83 78 of (06) 53 40 99 67.

Anderen kunnen bellen met de Infodesk, telefoon 0900-123aedes of 0900-123 23 33 (10 eurocent per minuut). Voor verzoeken om informatie heeft u een abonnement op de Infodesk nodig. Dit abonnement is exclusief voor Aedes-leden.

reageer