Bve Raad

Persbericht

De Bilt, 16 januari 2003

Reactie van de Bve Raad op VVD-lijsttrekker Zalm:

Inburgering is een verantwoordelijkheid van de overheid

De Bve Raad, de landelijke brancheorganisatie van alle onderwijsinstellingen in het mbo en de volwasseneneducatie, vindt de uitspraken van VVD-lijsttrekker Gerrit Zalm in het Algemeen Dagblad van vanochtend ongeloofwaardig. Als de overheid het voorstel van Zalm zou overnemen om nieuwkomers hun inburgeringscursussen in te laten kopen bij particuliere aanbieders, voorziet de Bve Raad een beperkte bijdrage aan de integratie van nieuwkomers. Kwetsbare groepen zullen hiervan de dupe worden.

De overheid heeft het leren van de Nederlandse taal en cultuur verplicht gesteld voor alle nieuwkomers. Dit staat opgetekend in de WIN, Wet Inburgering Nieuwkomers. Op dit moment neemt de overheid haar verantwoordelijkheid daarin. Het voorstel van Zalm druist in tegen de randvoorwaarden om de inburgering van met name nieuwkomers soepel te laten verlopen. Wie accrediteert een particuliere organisatie tot het geven van inburgeringscursussen? Wie staat borg voor de kwaliteit van particuliere opleidingen?

Een particuliere opleidingsmarkt zal ten koste gaan van laagopgeleide nieuwkomers. Particuliere opleiders zullen geneigd zijn om hoger opgeleide nieuwkomers voorrang te geven op lager opgeleiden, want zij zullen een inburgeringcursus sneller doorlopen. Moeilijke doelgroepen zoals analfabete nieuwkomers dreigen buiten de boot te vallen.

Zalm wil een persoonsgebonden budget instellen van 3000 euro zodat de mensen zelf hun cursus kunnen inkopen. Zij krijgen hun geld pas terug op voorwaarde dat zij slagen. Aangezien de huidige inburgeringscursus gemiddeld 6000 euro kost, is het de vraag of de particuliere ondernemers dit bedrag ook zullen rekenen en of de nieuwkomer zijn eigen cursus kan betalen. Kwetsbare groepen hebben nauwelijks financiële middelen voor de voorfinanciering van een cursus. De Bve Raad verwacht dat door deze financiële maatregel veel nieuwkomers zullen afhaken en zich de Nederlandse taal niet eigen maken.

Ook het idee van Zalm dat de wachtlijst van oudkomers voor een inburgeringscursus zal afnemen wanneer er particuliere opleiders zijn, is onjuist. Oudkomers zijn over het algemeen lager opgeleid en hebben het geld niet voor een particuliere inburgeringscursus. Onder de oudkomers zijn veel kwetsbare groepen waardoor het voor een particuliere opleider onaantrekkelijk kan zijn om deze mensen toe te laten.

Als de VVD wil dat oud- en nieuwkomers de Nederlandse taal en cultuur zich eigen maken, dan adviseert de Bve Raad geen uitverkoop te houden van het inburgeringsbeleid.

Noot redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Visée, hoofd Communicatie en Public Affairs, telefoon (030)-22 19 810 of 06-502 72 669; e-mail: f.visee@bveraad.nl.

Als landelijke brancheorganisatie van alle onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve), behartigt de Bve Raad de belangen van de aangesloten onderwijsinstellingen. De bve-sector telt ruim 600.000 deelnemers en 46.000 werknemers. Ongeveer veertig procent van de Nederlandse beroepsbevolking is opgeleid in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarmee is het middelbaar beroepsonderwijs het meest voorkomende opleidingsniveau op de arbeidsmarkt.

locatie: home > persberichten > 16-01-2003

Alle tekst op deze website is vrij voor gebruik. Bronvermelding wordt op prijs gesteld.

Bve Raad
Henrica van Erpweg 2
3732 BG De Bilt Postbus 196
3730 AD De Bilt tel. 030 - 221 9811
fax 030 - 220 2506
e-mail info@bveraad.nl © 1999 Copyright Bve Raad Alle rechten voorbehouden
web design ESP Leusden