Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De Geus wil ambulancezorg verbeteren

Demissionair minister De Geus wil dat 95 procent van de burgers op tijd, dat wil zeggen binnen 15 minuten, bereikt kan worden door een ambulance. Op dit moment geldt dat voor 87 procent.

De Geus reageert met zijn uitspraak op het rapport Ambulances binnen bereik dat hij vandaag in ontvangst nam. Een structurele verbetering van de ambulancezorg is haalbaar door een combinatie van maatregelen, waaronder verplaatsing van een deel van de standplaatsen en (drie) extra standplaatsen. Het rapport is opgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De betrokken partijen - Ambulancezorg Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten - moeten nog op het RIVM-rapport reageren. De Geus riep hen op dat binnen een maand te doen, waarna hij een besluit kan nemen. Ook spoorde hij de partijen aan haast te maken met de vorming van regionale ambulancevoorzieningen. Daarmee kan, volgens de minister, samen met open grenzen van de regionale grenzen grote winst bereikt worden.