SP

De Boer ontvangt Noodplan Spoor; erkent verantwoordelijkheid

Minister De Boer van Verkeer en Waterstaat heeft donderdagochtend het 'Logboek Prestaties / NS' in ontvangst genomen van SP-Kamerlid Arda Gerkens. De SP organiseerde onlangs de Meldweek Prestaties NS en heeft de conclusies verwerkt in een Noodplan Spoor. De delegatie nam onder meer een trein met vierkante wielen mee om de huidige situatie te illustreren. De Boer prees de inzet van de SP wat de NS betreft.

Arda Gerkens vindt de resultaten van de Meldweek Prestaties NS beschamend: 'Van de treinreizigers krijgen de spoorwegen een dikke onvoldoende, een 4. Zo'n zware conclusie uit een dergelijk omvangrijk rapport kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven.' Minister De Boer had alle begrip voor het ongenoegen. 'Ik wil de SP hartelijk danken voor haar inzet om dit in kaart te brengen. Het kan zo inderdaad niet verder, we moéten grip krijgen op de problemen. De overheid moet bereid zijn de hand in eigen boezem te steken.' Gerkens toonde zich zeer verheugd over het feit dat De Boer zijn verantwoordelijkheid erkende.

Op basis van de conclusies is de SP gekomen tot een Noodplan Spoor, tien concrete maatregelen die op korte termijn uitvoerbaar zijn. Voor de langere termijn is het vooral van belang dat de nutsfunctie weer centraal komt te staan en dat waarborgen door de NS onder democratisch controle te stellen. De overheid moet dus de zeggenschap over de trein terugnemen. Hiervoor blijft de SP actie voeren onder het motto 'Pak de trein terug!'.

Meer informatie: Arda Gerkens (06 18 30 57 73)
Laurens Ivens (06 47 45 49 60).

Logboek Prestaties / Noodplan Spoor: www.sp.nl/pakdetreinterug Hoge-resolutiefoto's overhandiging: www.sp.nl/pers/ns

16 jan 03 15:58