Lankhorst Public Relations

In de ban van Nieuw-Zeeland

ICN

Nijmegen, 16 januari 2003

`Magische' expositie in Nationaal Museum Te Papa

In de ban van Nieuw-Zeeland door The Lord of the Rings

Dankzij Peter Jackson, regisseur van The Lord of the Rings, is een wereldwijd miljoenenpubliek in de ban van het mystieke en feeërieke Nieuw-Zeelandse landschap. Deel twee van de trilogie (The Two Towers) is net uit en de kranten staan weer bol van de lofzangen op het adembenemende natuurlijke decor. Is er een betere promotor denkbaar voor een land dat zich profileert als avontuurlijke vakantiebestemming?

Nieuw-Zeeland identificeert zich graag met de hoofdpersonen uit de bijzondere boeken van J.R.R. Tolkien. Op een Boeing 747 van Air New Zealand bijvoorbeeld prijken ringdrager Frodo Baggins en zijn onafscheidelijke vriend Samwise Gamgee op een tableau van 36 meter breed en 8 meter hoog. Zelfs bij snelheden ruim boven 1000 km per uur en temperaturen van 60 graden onder het vriespunt houdt het mythische duo stand. Eenmaal geland in het decor van de film, is het recent verschenen boek van auteur Ian Brodie onmisbaar. Deze fervente aanhanger van de trilogie stelde een gids samen met alle locaties in Nieuw-Zeeland die gebruikt zijn bij het verfilmen van de drie boeken. Van Rivendale tot Rohan, van Helm's Deep tot Gondor; hij leidt de fans naar alle belangrijke plaatsen in Midden-Aarde, zoals de wereld heet waar The Lord of the Rings zich afspeelt. "Het is geen reisgids voor Nieuw-Zeeland", zegt Ian Brodie, "maar een handboek voor alle Ring-toeristen."
Het boek is precies op tijd verschenen, want Nieuw-Zeeland verwacht ook in 2003 een grote schare aanhangers van Peter Jacksons creaties.

Ontmoet Frodo en Sam
Wie de hobbits Frodo en Sam, de tovenaars, elfen, krijgers en andere figuren uit de films graag `in levende lijve' wil ontmoeten, kan terecht in Nieuw-Zeelands Nationaal Museum Te Papa in Wellington. Half december 2002 opende hier de sensationele interactieve expositie: The Lord of the Rings Motion Picture Trilogy - The Exhibition.

De expositie neemt de bezoeker mee naar Midden-Aarde en geeft hem de kans de fantasiewereld van de film zelf te ontdekken. Zowel vóór als achter de schermen, want veel aandacht is besteed aan de opzienbarende nieuwe computergestuurde- en mechanische technieken waarmee de films tot stand komen. Zo kan je bijvoorbeeld ervaren hoe het is om te worden ingekrompen tot hobbit- of opgeblazen tot tovenaarsgrootte. Kostuums en wapentuig die in de film zijn gebruikt mogen worden aangeraakt. Magisch centrum van de tentoonstelling is de ring zelf; stralend in een duistere ruimte, temidden van gezichten en stemmen van de hoofdrolspelers, die Frodo indringend overreden de ring te gebruiken, te vernietigen of terug te geven aan zijn Meester.

Te Papa interactief
Innovatief en interactief, dat is het handelsmerk van Te Papa. Het museum won sinds de opening in februari 1998 al twee belangrijke toeristische prijzen; de Best Visitor Attraction Award en de Peoples Choice Award. De beleving staat centraal. Het publiek ervaart verleden, heden en toekomst dankzij de modernste technieken en nieuwste media. Oude schatten vertellen het verhaal van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Bovendien geeft .Te Papa een beeld van de koloniale geschiedenis en het emigratieproces.

Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa
PO Box 467, Wellington NZ
Phone +64 4 3817000, Fax +64 4 381 7070
www.tepapa.govt.nz

Meer informatie over Nieuw-Zeeland en The Lord of the Rings: www.purenz.com

0301

Noot aan de redactie (